Gazon actieplan part 2


De remedies:

- met een mestvork het gazon goed verluchten, dus op regelmatige afstand de aangedrukte laag goed doorprikken. Een oersaai jobke dat heel wat tijd in beslag zal nemen, dus verstand op nul, iPod in de oren en vooruit met de geit.
- zoveel mogelijk mos wegharken
- met regen in aantocht eens goed met kalk rondgaan
- in de vroege lente een laagje compost vermengd met graszaad uitstrooien. De echt kale delen worden dan ook opnieuw ingezaaid. De strook die het meest schaduw krijgt, dicht bij de klimophaag, krijgt schaduwgraszaad, ik ben benieuwd wat dat gaat geven.
- mesten met Bio-gazon Azet
Dit is een meststof waar ik in onze vorige tuin heel goede resultaten mee haalde. Ik heb het in deze tuin nog niet gebruikt omdat Bio-gazon Azet nogal duur spul is en we hier toch een tamelijke oppervlakte gras hebben.
Even de site citeren:

Gazon-AZ is verrijkt met een speciaal soort bodemleven, de zogenaamde Mycorrhiza. Deze schimmels verbinden de plant en de bodem aan elkaar. ECOstyle heeft na intensief onderzoek een sporenvormende Mycorrhiza-soort gevonden en toegevoegd aan Gazon-AZ. De schimmel groeit door deling en boort zich door de bodem heen. Op deze manier neemt de schimmel uit de bodem vocht en mineralen op. Met de achterzijde is de schimmel in de wortel van de plant verankerd voor de opname van energie. De sapstroom van de plant wordt hiervoor gebruikt. In ruil voor een klein gedeelte van de energie die de plant uit de zon haalt, geeft de schimmel water en mineralen aan de plant.

Door deze samenwerking wordt het worteloppervlak vergroot met factor 10! De wortels van het gras groeien breder uit en dieper weg. Door dit vergrote worteloppervlak is het gras beter in staat voedingsstoffen uit de bodem te halen. Ook zorgt de schimmel ervoor dat andere plantensoorten zich niet goed kunnen vestigen, levert ze de stoffen die de directe omgeving van de wortel vrij houden van ziekteverwekkers en is het gras beter bestand tegen droogte en vorst.

Nou, gaan wij even een gave gazon krijgen zeg! (Bio-gazon Azet is een Nederlands product ;-)

Nou, gaan wij even een gave gazon krijgen zeg! (Bio-gazon Azet is een Nederlands product ;-)

- die engerlingen das een ander paar mouwen: nasty little buggers! De enige doeltreffende oplossing is een laag van 15 cm aarde afgraven in de zomer (in de winter zitten de larven dieper) en eventueel weer aanvullen met niet besmette grond. Dit is natuurlijk geen optie bij ons, dan moeten we weer met een schone lei beginnen.
Dus, zoals reeds beschreven in deze post, gaan we voor de natuurlijke bestrijdingsmethode van ‘Biocontrole Hellingman’. Daar de bodemtemperatuur niet onder de 12° mag dalen is dit iets voor eind mei.
We zijn benieuwd naar de resultaten en we’ll keep you posted!Leave a Reply