Natuurpunt: vogeltellingOnder de titel ‘Voeren en beloeren’ organiseert Natuurpunt volgend weekend, 3 en 4 februari, een nationale tuinvogeltelling.
Vorig jaar werden er 350.000 vogels in 8.100 tuinen geteld. Huismus was de nummer 1 van de talrijkste vogelsoorten, gevolgd door koolmees, merel, Turkse tortel en vink. De meest verspreide soort was de merel die in 97 op de 100 tuinen werd gespot. Het volledige verslag kan je downloaden op volgende link.

Heb je zelf een fotografisch geheugensteuntje nodig om de talrijkste tuinvogels te herkennen of wil je familie, vrienden en kennissen warm maken voor de telling: download dan de gratis folder met de 24 meest voorkomende vogelsoorten hier.

Uit deze tellingen blijkt het grote potentieel dat het cultuurlandschap heeft voor natuurwaarden. Tuinen en het platteland zijn weliswaar geen natuurgebieden met een uniek ecosysteem, maar algemeen verspreide vogel-, dier- en plantensoorten zijn voor hun overleving in natuurgebieden ook afhankelijk van het cultuurlandschap. Al zit die vink maar één of twee weken in je tuin, deze periode kan cruciaal zijn om te overleven. Iedere tuinbezitter kan soorten helpen die in aantal afnemen maar toch nog verspreid voorkomen. Help vogels door voedselaanbod, beschutting en nestgelegenheid te verbeteren.Leave a Reply