Snoeien van wortels


Lijkt misschien wat drastisch, maar kan een goede oplossing zijn als je bijvoorbeeld een appelboom hebt die wel erg groot geworden is of die veel groei maar weinig fruit geeft.

Zo ga je te werk: graaf een greppel (ongeveer een spade breed en 30 cm diep) rond de boom, de diameter van de cirkel is natuurlijk afhankelijk van de de grootte van de kruin en de boom. Steek de wortels in de greppel af. Door de wortels in te korten, verminder je de energie die in wortels opgeslagen is voor de lentegroei, zonder dat je bloei en de fruitvorming hindert.

Sommige hagen, bijvoorbeeld liguster, groeien enorm snel en kunnen heel wat vocht opsouperen, van borders bijvoorbeeld. Dan is het een goed idee om in de winter met een spade de wortels in te korten, zo verminder je de voedselopslag van de wortels, zodat in de lente de groeikracht van de haag ingeperkt wordt. Dat betekent meteen ook minder scheerwerk :-) )

Dit postje sluit de theoriestukjes over snoeien af, vanaf begin volgende maand pakken we het concreet aan.One Response to “Snoeien van wortels”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Hmm, interessant. Van zo’n manier van snoeien had ik nog nooit gehoord.
    Heel interessante stukjes trouwens. Ik ben benieuwd hoe alles in een structuur zal vallen.

Leave a Reply