Winterbloeier Helleborus


Helleborus is een echte winterbloeier en kan nu in deze sombere dagen, ondanks het feit dat februari de korste maand is lijkt ze het langst te duren, wat extra kleur in de border brengen. De enige Helleborus die in onze border staat is de Helleborus foetidus, ook wel stinkend nieskruid genoemd. De naam komt van de eigenaardige ‘geur’ die de wortels verspreiden, de bloemen zelf ruiken niet. Deze soort brachten we mee uit onze vorige tuin waar ze het heel goed deed.

Helleborus foetidius

Een paar weken geleden waren in een tuincentrum op zoek naar een paar andere soorten, maar we schrokken we een beetje van de prijs voor planten die reeds bloemen droegen: tussen 4 en 15 euro! Nu moe, ik ben normaal gesproken geen zuinige Charel, maar 30 – 40 euro neertellen voor 4 vaste planten is toch wel heftig.

Dus deed ik eens navraag op het tuinforum van Tuinadvies met de vraag of er iemand Helleborussen had tegen schappelijke prijzen. Een paar uur later kreeg ik een berichtje van Roger die meer dan 150 Helleborussen (orientalis)in zijn tuin staan heeft… Hij doet er een paar weg tegen 1 euro de plant!

Helleborus orientalis

Daar zeggen we natuurlijk niet nee tegen. Dus vorig weekend naar Roger: heeft ie me daar een hoop Helleborussen staan! Roger is imker en zijn bijenvolken profiteren van de vroege bloei van de Helleborussen.
Ik kreeg 6 bloeiende Helleborus orientalis mee, die nu reeds staan te pronken in onze borders. Als bonus gaf Roger me ook een 20-tal stekjes van 1 jaar. Dus binnen een jaar of twee zal Helleborus prominent aanwezig zijn in de winterborders!
Volgende keer iets meer over staanplaats, meerderen enz.2 Responses to “Winterbloeier Helleborus”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Leve Roger!

  2. Hilda Says:

    Via de link op tuinadvies i.v.m. bielzen kwam ik hier terecht.
    Als je in het noorden van België woont en je nog helleborussen zoekt, kan je eens een kijkje nemen bij Pelckmans in Lommel en Merksplas en Marechal in Turnhout.
    goed én goedkoop

Leave a Reply