Vroege bloei


Op één van mijn favorite tuinsites ‘Tuinadvies’, staat een interessant artikel over de effecten van deze warme winter op de planten. Uit de tuinpol van twee weken terug bleek dat negentig procent van de tuinliefhebbers een bloeivoorsprong in de tuin merkte dankzij de zachte winter.

Kurt Vossaert trok met een collega op onderzoek in provinciaal domein Het Leen te Eeklo. Sommige planten bloeien een maand vroeger dan normaal. Er zijn al volop wilgenkajes te zien, bij een ‘normale’ winter zou dit pas rond Pasen zijn.

WILGENKATJES

Veel magnoliacultivars die gewoonlijk begin april beginnen bloeien staan nu reeds volop in bloei.

Madeliefjes zien we half april opduiken, in mijn gazon zijn ze nu reeds te vinden. Ik vrees dat de meeste paasbloemen tegen Pasen zullen zijn uitgebloeid.
Het volledige artikel kan je hier lezen.

Het is natuurlijk prettig zo vroeg op het jaar al veel bloemen in de tuin te hebben, maar vraag is of dit op lange termijn wel zo fraai is. Of zelfs op korte termijn, want als het zo doorgaat is in de vroege herfst alles uitgebloeid.2 Responses to “Vroege bloei”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Zouden we niet evolueren naar een natuurlijke selectie waarbij mediterane planten meer kans maken op overleven en we dus nieuwe bloemen krijgen ook in de lente?

  2. Antoon Jaminé Says:

    Yep, zo ziet het er naar uit. Bij een opeenvolgende serie droge zomers, zoals vorig jaar. Zijn er in 2050 geen beuken meer in Belgi

Leave a Reply