Helleborus zaaien


De laatste tien jaar is de helleborus weer volop in zwang gekomen en met reden. Wat maakt deze winterbloeiers zo aantrekkelijk? Het zijn geen grote planten en ze zijn zeker niet flamboyant, maar ze bloeien maanden lang en dan nog in de winter. De verschillende soorten hebben een enorme kleurenvariƫteit, van maagdelijk wit, alle tinten roze, purper, rood, geel en groen.

Helleborussen

Vrienden merkten onlangs op dat de helleborus een nogal saaie plant is, die er niet meteen tussenuit springt. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zie maar bovenstaande foto.
Helleborussen hebben een discrete charme, de bloemen laten zich niet onmiddellijk zien, ze hangen een beetje het hoofd. Pas als de bloemen een beetje opwaarts worden gedraaid onthullen ze hun pracht. Deze ‘ouderwetse’ planten, passen goed in de moderne informele tuin met natuurlijke kleurschema’s. In de juiste omstandigheden groeien ze heel goed.

Indien de uitgebloeide bloemen niet onmiddellijk worden verwijderd, zal de moederplant omgeven zijn door zaailingen. Soms zijn het er zodanig veel dat men ze moet verplanten of uittrekken, anders zou de moederplant worden versmacht. Probleem is hierbij dat de zaailingen niet altijd dezelfde kleur hebben als de moederplant daar ze met andere planten worden gekruist door bijen.
Gelukkig is het simpel je eigen helleborussen te kweken!
In de volgende post bekijken we hoe!Leave a Reply