Krulwilg is een snelgroeier


Pasen komt er weer aan en dan halen veel mensen zo’n decoratieve gekrulde ‘paastak’ in huis. De takken kunnen lang in een vaas staan en brengen fris groen in huis. Na Pasen wordt de tak dan in de volle grond gestoken en dan heeft men volgend jaar zelf weer mooie takken.

Wat men uit het oog verliest is de groeikacht van zo’n krulwilg of Salix babylonica ´Tortuosa’: na het eerste jaar verdubbeld de omvang van de struik (of boom) ieder jaar zowel in de hoogte als in de breedte. Voor je het weet staat er een boom van 6 meter of hoger in je tuin. Een krulwilg kan meer dan 10 meter hoog worden

Dus als je een krulwilg als boom wilt, voorzie dan de nodige ruimte. Weet ook dat je hem flink kunt terugsnoeien om hem binnen de perken te houden. Een vroegere gebuur snoeit hem zelfs om de twee jaar volledig tegen de grond af.
De krulwilg houdt van zon en van een wat vochtige grond, op drogere grond zal ie ook groeien maar in de zomer zal ie dan wat gele bladeren krijgen en ze laten vallen. De krulwilg heeft oppervlakkige wortels, hou daar rekening mee bij de beplanting onder de boom want het is een echte waterzuiger.

Er bestaan verschillende soorten krulwilgen: de meest voorkomende is Salix babylonica´Tortuosa’, wij hebben een Salix erytroflexuosa geplant, de takken krijgen na het vallen van het blad mooie rode kleur.

krulwilg-2007

Dit is onze Salix erytroflexuosa, toen we hem in 2005 plantten was hij een kleine meter hoog, nu is de stam bijna 2,5 meter hoog!4 Responses to “Krulwilg is een snelgroeier”

 1. Anonymous Says:

  Het is op de foto moeilijk in te schatten, maar staat jullie krulwilg niet te dicht bij de haag? Je schrijft zelf dat de wilg ruimte nodig heeft.

  Thomas

 2. Antoon Jaminé Says:

  Wel op de foto is het idd moeilijk te zien, maar de krulwilg staat 2 meter van de scheidingslijn of haag, wat ook de wettelijke afstand is. Daar we de wilg echt als boom gaan leiden, zal de kruin van de boom op termijn boven de haag uitsteken. Dus het merendeel van wat nu de onderste takken zijn, zullen met de jaren verdwijnen, zodat de haag niet in de weg zal zitten. De breedte van de boom zal ook niemand hinderen, want ie staat in de hoek van de tuin waar 2 straten aangrenzen. Dus geen last voor de buren!

 3. Anonymous Says:

  ziet er mooi uit!
  de boom groeit inderdaad zeer snel;
  wanneer moet je hem snoeien?
  (voorjaar / najaa / ….)

 4. Adrie Says:

  het handigst is het ergens tussen na- en voorjaar. De boom is vrij robuust, maar in die periode zitten er geen blaadjes aan en dat scheelt een boel rommel :)

Leave a Reply