Japanse Azalea


Van onze sympathieke buurvrouw Maria kregen we een paar weken geleden een prachtige azalea cadeau, het exemplaar in haar voortuin was te groot geworden. We konden hem nog net verplanten met een grote kluit aarde eraan vooraleer ie begon te bloeien.

Het is een Japanse azalea of Rhododendron japonica, want in feite zijn azalea’s ook rhododendrons.
Tuinazalea’s hebben een beetje een oudbolllig imago gekregen, helemaal ten onrechte vind ik. In april – mei geven ze een explosie van kleur in de tuin, daar de Japanse azalea vrij kleine blaadjes heeft lijkt het wel alsof de ganse struik met bloemen bedenkt is. Azalea’s vragen een wat zure grond die goed doorlaatbaar is, maar toch vochtig blijft. Na de bloei wat traagwerkende mest geven, niet te veel want de plant heeft vrij oppervlakkige wortels met dezelfde oppervlakte als de takken.

Verder is aan deze traaggroeiende heester weinig of geen onderhoud, indien snoeien nodig blijkt, dan liefst na de bloei.
De uitgedroogde bloemen verwijderen zal de groei van nieuwe scheuten bevorderen, maar de ervarig heeft me geleerd dat dit een prutswerkje is…

Let op: niet alle azalea’s zijn winterhard, dus best even vragen aan de kweker.2 Responses to “Japanse Azalea”

  1. Anonymous Says:

    Onze azalea heeft sinds kort sterk vervormde blaadjes. eigenlijk lijkt het zelfs niet meer op een blad, eerder op vlezige uitstulpingen. Enig idee wat er aan de hand is?
    Sofie

  2. Anonymous Says:

    Ik heb gelezen dat dit zogenaamde ‘ezelsoren’ zijn, een schimmelsoort. Deze ezelsoren gewoon verwijderen maar wel in de vuilnisbak gooien ivm schimmelverspreiding.

Leave a Reply