Bodembedekkers voor heersterborder


In veel (heester)borders zie je tussen de struiken de onvermijdelijk boomschors liggen. Ok, soms is dit nuttig: uitdrogen van de grond voorkomen, onkruid weghouden… Maar let’s face it, it’s ugly as hell. Een creatieve oplossing is het gebruik van bodembedekkers. Die houden, op termijn, ook het onkruid tegen èn de bodem vochtig.

Nu kun je enorm veel planten als bodembedekker gebruiken: groenblijvende of bladverliezende, planten die heel snel uitbreiden of juist planten die op hun plaats blijven, uitbundig bloeiende bodembedekkers of planten met een fraai blad. Het is niet de bedoeling van om hier een opsomming te geven van interessante bodembedekkers, daar spenderen we op een andere keer wel een paar postjes aan.

Nu concreet voor deze border koos ik een paar bodembedekkers die vlug groeien, mooi bloeien en tijdens de verschillende seizoenen iets interessants te bieden hebben.
Een paar weken geleden kocht ik in de Tuinbouwschool van Melle, 10 geraniums ‘Johnson’s Blue’. Een mooie variëteit met lila-blauwe bloemen op een niet al te lange stengel en grote diep ingesneden bladeren. Deze geraniums bloeien van mei tot augustus!
De plantjes zitten sinds begin mei in de grond en zijn al fors in omvang toegenomen. Aan de buitenzijde van de plantjes duiken steeds nieuw blaadjes op en stengels die tegen de grond gaan wortelen meteen. Dus wie volgend jaar een geranium in de tuin wil kom gerust eens af ;-)

Geranium 'Johnson's Blue'

Vrouwenmantel of Alchemilla mollis is één van mijn favoriete planten. Zelfs als de plant niet bloeit zijn er de altijd frisgroene blaadjes waar de dauw- of regendruppels zo fotogeniek op blijven liggen. De groengele bloempluimen komen midden juni te voorschijn en blijven gans de mand juli zitten. Nadien wordt er zaad gevormd, als je bloemstengels laat staan kun je volgend jaar de buren èn hun kennissen voorzien van jonge plantjes. Knip je de bloemstengels tijdig af, dan komt er een tweed bloei in augustus!
Alchemilla kent een rijke geschiedenis, de naam verwijst naar alchemisten die de dauwdruppels gebruikten om de steen der wijzen te vinden. Een leuke uitleg hierover is op de site van Plantaardigheden

Vrouwenmantel 2

Binnenkort een paar foto’s van de border, maar we moeten eerst wat wieden om hem presentabel te maken…Leave a Reply