Heesterborder deel 2


De heesters zijn gekozen omdat ze een verschillende kleur van bladeren hebben, ze bloeien in verschillende seizoenen en ook belangrijk: ze hebben zeer sterk geurende bloemen. Daardoor gaan we een doorgang naar het terras hebben die een groot gedeelte van het jaar een heerlijke geur zal verspeiden.

Osmanthus burkwoodii of schijnhulst bloeit vroeg in de lente, de witte kleine bloemetjes ruiken een beetje naar jasmijn. De donkergroene bladeren zijn 2 – 4 cm lang, de onderzijde is iets lichter van kleur. Deze groenblijvende heester kan men perfect snoeien en bereikt makkelijk een hoogte van 2 meter. Heb je niet zoveel plaats dan kan je hem ook kleiner houden.

Ligustrum ovalifolium, stond (staat) in ontzettend veel tuinen als haag en is daarom niet echt meer ‘in de mode’. Spijtig want de struik kan ook als solitair aangeplant worden en trekt veel vogels, bijen en vlinders aan. De eerder onopvallende bloemetjes verspreiden mijn favoriete geur in de tuin. Ik ben er echt gek op, merkwaardig genoeg deelt niet iedereen mijn mening ;-) Als de bloemen uitgebloeid zijn verschijnen er zwarte besjes die vogels erg lekker vinden. Liguster is een snelgroeier, in onze vorige tuin hadden we een haag die minstens 2 maal per jaar moest worden geschoren. Een liguster in struikvorm moet misschien maar 1 maal per jaar worden gesnoeid, best in de vroege lente.

Viburnum tinus is een groenblijvende struik met leerachtige bladeren tussen 3 en 10 cm groot. ?Hij krijgt veel trossen wit-roze bloemetjes, die later blauwe bessen worden en hij bloeit tussen oktober en februari, een van de weinige struiken die voluit in de winter bloeien. De bloemen ruiken heerlijk en doen in de donkere wintermaanden naar de lente verlangen. De struik, inheems in het Middellandse- Zeegebied, maar ondertussen goed winterhard gekweekt, kan in de volle grond ongeveer 4 meter hoog en even breed worden. Viburnum tinus kan forse snoei verdragen, een van de mensen die actief is op het forum van Tuinadvies heeft er zelfs een haag van gemaakt. Meestal zullen we enkel snoeien om de vorm te verfraaien of om op hoogte te houden.??Volgende keer iets meer over de bodembedekkers van onze nieuwe border.One Response to “Heesterborder deel 2”

  1. Zoê Says:

    Papa, het moet gezegd zijn, het ziet er prachtig uit! (de liguster bloeit al! hmm)

Leave a Reply