Bamboe in potTwee jaar geleden plantte ik bamboe, fargesia robusta, in een terraspot van 40 x 40 cm. Bedoeling was om ons vrij grote terras wat te ‘breken’ en de overgang naar het gazon te maken. Hilde had me al de oren van het hoofd ‘gezaagd’ om toch ergens bamboe te integreren. Dus bamboe in een vrij grote terrascontainer leek een goed idee.

Maar de bamboe deed het nooit erg goed, veel bladverlies in de winter en in de zomer te veel gele blaadjes. De plant stond waarschijnlijk niet beschut genoeg. Ondanks de naam van de soort was de plant toch niet zo robuust.
Een basisregel in de tuin: als een plant om een of andere reden niet voldoet vliegt ze eruit.

Dus wou ik gisteren ‘gauw’ de bamboe uit de pot halen en er viburnum tinus in planten.
Probleem is dat de pot, een vierkante polyester container, een overhangende rand heeft, waardoor je de aardkluit niet zomaar uit de pot kunt schudden. Ondanks de matige groei had de bamboe toch een heel grote wortelkluit gemaakt… Om een lang verhaal kort te maken, het heeft me meer dan twee uur gekost om de bamboe uit de pot te verwijderen. Volgend gereedschap passeerde de revue: een schopje, een kantsteker, een snoeischaar, een spade en last but not least een groot chef-mes.
Na een serie krachttermen waar zelfs mijn grootvader van geschrokken zou zijn, kon ik de bamboe in stukken en brokken uit de pot trekken.

Dus moraal van het verhaal: kijk uit waar je bamboe, in een pot, plaatst en vooral koop geen potten met een overhangende rand. De containers zien er mooi uit maar het is een hels karwei om een plant te verwijderen. Zoals reeds gezegd heb ik er vandaag, tegen beter weten in, een viburnum in geplant. Ik hoop dat ie toch een jaar of vijf kan blijven staan…4 Responses to “Bamboe in pot”

 1. Anonymous Says:

  Kun je die bamboe stukken nog planten?

  Ik heb bamboe in de tuin gehad, maar ik heb alles er terug uitgespit, er kwam veel te veel bamboe!

  Kris

 2. Antoon Jaminé Says:

  Die kluit bamboe ga ik nog planten, maar niet meer in onze tuin. Ik heb ondertussen een andere soort aangeplant (Phyllostachys aurea)in de volle grond, die groeit wel goed. Zodanig goed, dat ik hem een beetje zal moeten indijken ;-)

 3. Anonymous Says:

  gewoon risoom bariere plaatsen..niks aan het handje met woekeren

 4. Antoon Jaminé Says:

  De bamboe woekert (nog) niet. Het is een soort die pollen maakt en ter plaatse blijft.Dus geen probleem.

Leave a Reply