This entry was posted on Thursday, January 10th, 2008 at 8:23 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Wintergroene voortuin deel 2
Naast de onvermijdelijke groenblijvende planten zoals buxus en taxus zijn er nog een heleboel interessante planten die je voortuin in de winter wat kleur en structuur kunnen geven, zowel bodembedekkers als planten die meer de hoogte ingaan.
Bodembedekkers
Met groenblijvende bodembedekkers blijft de grond letterlijk beter bedekt in vriesnachten, wat een betere bescherming biedt aan de wortels van veel omringende planten.
-vinca minor of kleine maagdenpalm is een zeer sterkte plant met mooie lila-paarse bloemen in april – juni. Er bestaat ook een variëteit die witte bloemen geeft: ‘Gertrude Jeckyll’. Ik geeft de voorkeur aan de vinca minor, de major is moeilijker in bedwang te houden, het is een onstuitbare woekeraar.
- ajuga reptans of kruipend zenegroen, bij echt strenge vorst is de plant halfgroenblijvend. Mooie roodachtige bladeren met een lila bloei in apri – mei. Vraagt een vochtige grond.
- asarum europaeum (mansoor), heeft een mooi groen, glanzend blad. De plant woekert niet en is dus ideaal om hier en daar een frisgroene toets aan te brengen.
- campanula portenschlagiana of klokjesbloem, campanula’s bestaan in veel variëteiten, dit is een laag- en groenblijvende soort. Stelt zeer weinig eisen aan de bodem, groeit zowel in de schaduw als in de zon. Vormt ronde donkergroene pollen en bloeit van juni tot september.
- Lamium maculatum of gevlekte dovenetel, decoratieve bonte bodembedekker, die in volle schaduw gedijt. Kan dus onder struiken of bomen worden geplant.
In een volgende deel: groenblijvende vaste planten en heesters die het iets hogerop zoeken.