Mollen verjagen


Onze goede vrienden Sandra en Peter hebben een mollenprobleem, de beestjes (of is het er maar één?) woelen heel het gazon om. Verschillende bestrijdingsmiddelen brachten geen soelaas.

Mol

Ik schrijf wel degelijk de mol, want waarschijnlijk is het er maar één. De mol (talpa europaea)is namelijk een solitair dier dat een territorium van ongeveer 300 – 500 m2 heeft. In de paartijd, maart-april, kan het aantal molshopen wel sterk toenemen, als de mannetjes op zoek gaan naar een partner…

Voorkomen is beter dan genezen:
- De keizerskroon of Fritillaria imperalis, zou een geur verspreiden waar mollen absoluut niet van houden. Ik zeg wel zou, want in de tuin van mijn ouders werd een keizerskroon gewoonweg uitgegraven door een mol.
- Ook euphorbia lathyrus, zou hetzelfde effect hebben.

Als de mol je al met bezoek heeft vereerd zijn er ook verschillende mogelijkheden om hem te verjagen (naar de buren bijvoorbeeld ;-) )
- Steek een open fles in de mollengang, door de wind ontstaat een gefluit waar de mol een hekel aan zou hebben.
- In de handel zijn apparaatjes te krijgen die trillingen of hoge frequentiegeluiden voortbrengen.
- Je kunt ook proberen het reukorgaan van de mol de bewerken met knoflook, mottebollen of terpentijn, er zijn ook speciale producten te koop in de tuincentra.
- Met een mollenkooi kun je ook proberen om hem levend te vangen, om hem dan op een open plek (of in de tuin van die vervelende personeelschef) los te laten. Wel regelmatig de kooi controleren, want een mol kan niet lang overleven zonder eten.

Voor de killers onder ons:
- De mollenklem: dek het gat weer af en draag handschoenen als je de klem plaatst, als de mol je geroken heeft komt ie misschien niet meer langs
- Fosforpillen verspreiden een giftig gas als ze vochtig worden.
- Met veel geduld (en een mestvork of spade) kan de mol ook worden verrast als ie even bovenkomt, de meeste kans om de mol te zien graven is om 8, 12 en 16 uur.
- Sommige huisdieren zijn goede jagers, mijn ouders hadden vroeger een kat die naast woelmuizen en ratten ook soms een mol kwam ’showen’ in de garage.

Als dit allemaal niet helpt zijn er ook nog professionele mollenvangers!

Bedenk wel dat de mol ook een nuttig dier is: het is echte vreetzak. Hij eet dagelijks de helft van zijn lichaamsgewicht (120 g) op, naast regenwormen ook schadelijke larven (engerlingen) en slakken.
Nog positief nieuws: een mol in je tuin, betekent een gezonde tuin, met goede luchtige grond en grondwater dat niet te hoog staat.



9 Responses to “Mollen verjagen”

  1. Anonymous Says:

    Bedankt Antoon ! Inderdaad elke dag komen er enkele molshopen bij…net naast of rond een klem.
    Ook knoflook en amoniak schrikt de mol niet af. We hopen op vele reacties!
    groetjes, Sandra

  2. Dirk Sabbe Says:

    Zoooo liiiiiiiiieeeeeeeeef, dat kun je toch niet doodmaken?

  3. Mark Says:

    Ik denk dat de enige oplossing is van Peter te weren om met zijn blote voeten in de tuin te lopen, die geven namelijk dezelde geursignalen af van een geile mollin ;)

  4. Antoon Jamin Says:

    @Sandra, ik heb nog wat speurwerk verricht op verschillende tuinforums. Alles met geluiden, gaande van flessen tot apparaten met ultrasone geluiden werken niet. Sommige klemmen, als ze goed geplaatst zijn, werken wel. Wat ook werkt, maar een beetje griezelig vind ik: gifgas of fosforpillen.
    De duurste oplossing is een mollenjager inschakelen, maar dan heb je ook de garantie: no cure, no pay.
    Tenzij je Peter op wacht zet met een mestvork of spade tot het beestje bovenkomt. Het is eens iets anders dan paintballen schieten ;-) )

  5. Ntone Says:

    Of een robotmaaier :-)
    Door de continue trillingen van de machine krijgt de mol schrik en vlugt hij :-)

  6. Anonymous Says:

    Die staven die om de zoveel seconde trillen zijn boerenbedrog!!!”Mijn” mol maakte een hoop juist naast de staaf. Het is een schande dat die spullen in de handel zijn!!!

  7. Anonymous Says:

    En toch zijn er toestellen die (bij mij blijkbaar) werken. De dingen die zogenaamd ultrasone geluiden produceren hadden geen effect. Ik probeerde dus een ander toestel (EXIT) dat vooral trillingen produceert. Het zou op grote afstand de mollen verjagen en volgens sommige sites bleek dit te werken. Dus 2 stuks aangeschaft en geplaatst met elk vier dure batterijen die 6 maand zouden meegaan. Na twee maand waren de batterijen ledig en na 7 maand was een toestel binnenin rotversleten en stuk maar de mollen bleven weg, weliswaar pas na een 6-tal weken nadat de spullen geplaatst waren. Om het defecte toestel te vervangen heb ik een oude boor-schroefmachine op batterijen met torque instelling gesloopt en de motor met torquekop gebruikt. Door de booras te blokkeren maakt dit nu redelijk zware trillingen. Het geheel in waterdichte behuizing geplaatst en in de grond gegraven met een externe voedingskabel op batterij ,gevoed door zonnecellen en met een electronisch circuitje dat om de 45 seconden een puls van ongeveer 2 seconden naar de motor stuurt. Tot nu toe blijven de mollen weg. Iets voor de ietwat handige doe-het-zelver.

  8. Anonymous Says:

    Hebben jullie http://www.mollen.org al eens bekeken?
    Handig! ik heb er vorige week een mollenvanger op gevonden die me graag uit de nood hielp!

  9. Anonymous Says:

    Hoi ik kan je mijn jack russel uitlenen dan heb je geen last meer van een mol maar heb je ook geen gras meer beter een mal die graaft niet zo veel grtjes

Leave a Reply