Wintergroene voortuin deel 3


Er zijn heel wat wintergroene planten, heesters én vaste planten, die de voortuin in alle seizoenen interessant maken.

Heesters:
- Een van mijn favoriete heesters is viburnum tinus, die ziet er het hele jaar aantrekkelijk uit, een bijkomend voordeel is dat ie ’s winters bloeit. Voor een kleine voortuin kan het een vrij forse struik (twee meter of hoger) worden, maar hij laat zich makkelijk snoeien.

viburnum voortuin

- Osmanthus burkwoodii is een groenblijvende heester die heel vroeg in het voorjaar fraaie witte bloemetjes krijgt. De gezaagde bladeren zijn aan de bovenkant glanzend dondergroen, aan de onderkant licht grijsgroen. Verdraagt snoei goed.

Osmanthus burkwoodii 2

- De buddleja davidii past misschien niet helemaal in dit rijtje denk je, maar het is toch een semigroene heester die in de winter wat structuur aan je voortuin kan geven. Wordt meestal gesnoeid eind maart. Er bestaan verschillende soorten vlinderstruiken die niet al te hoog worden: ‘Border Beauty’, ‘Nanho Purple’, Buddleja x weyeriana ‘White Ball’. Gedurende de hele zomer en vroege herfst zullen je bezoekers worden verwelkomt met de bedwelmende geur van de vlinderstruik.

Buddleja x weyeriana voortuin

- Coniferen zijn er in alle vormen en kleuren. Ik heb er altijd spaarzaam mee omgesprongen. Wellicht komt dat door een overdosis coniferen toen ik jong was. Begin jaren zeventig werd bijna iedere tuin afgeboord met een dichte rij coniferen, die na verloop van tijd onderaan kaal of bruin werden, scheef waaiden en bovendien zeer moeilijk te snoeien waren.
Een goede keuze voor de minder riante voortuin zijn dwergconiferen: ze groeien langzaam en hebben dus minder onderhoud en snoei nodig. Een voorbeeld: picea glauca ‘Alberta Globe’.

picea glauca Alberta Globe voortuin

- Tegenwoordig niet erg hip, maar toch een waardevolle heester in de voortuin: cotoneaster, een ideale plant om een minder fraai stukje muur of nutsvoorziening te camoufleren. Er zijn meer dan vijftig soorten, kies best een soort die laag blijft en niet te snel groeit. Bloeit in juni en in de herfst en winter brengen een massa kleine rode besjes kleur in je voortuin.

cotoneaster voortuin

Volgende keer groenblijvende vaste planten.Leave a Reply