Dotterbloemen in de sneeuw


Het is lang stil geweest in en rond de vijver, daar begint nu verandering in te komen.
Zoals eerder besproken waren de vijverplanten verdwenen, gereduceerd tot enkel de wortelkluit onder het wateroppervlak. Vissen verbleven in de minst koude waterlaag, dicht bij de bodem dus. Voedsel was bijna overbodig geworden.

Zo is het elk jaar opnieuw uitkijken naar de eerste bloei. Het is de dotterboem die met ruime voorsprong en heel solitair deze eer op zich neemt. De tweede helft van februari start deze plant in hoog tempo met de ontwikkeling van volle groene bladeren en vanaf begin maart word je heel warm van de eerste gele kleur in je vijver. “De goeste” om erin te vliegen is er meteen weer. Vandaar dat ik net nu opnieuw in de pen (of het klavier) gekropen ben.

Deze morgen (paasmaandag!) heb ik één van de meest merkwaardige ervaringen sinds ik mijn vijver heb gefotografeerd: dotterbloemen in de sneeuw, van gemengde gevoelens gesproken.

dotterbloem-in-de-sneeuw
De dotterbloem zal je vanaf nu ook in de wilde natuur aantreffen. Deze plant is beschermd. Laat je niet verleiden om ze mee te nemen om je vijver op te fleuren. Binnen enkele weken zullen de bloemen verdroogd zijn. Keer dan terug en je zal zien dat deze vol met zaad zitten. De zaadjes strooi je in een modderbedje en enkele weken later heb je zelf heel wat plantjes. Verpot ze in vijvermandjes en op het eind van volgende winter geniet je zelf van frisgeel in je vijver. Al dan niet ingesneeuwd.

Dirck BogaertLeave a Reply