Tuinaanleg: oriëntatie deel 2Vertoef je al een tijdje in je woning, dat weet je waarschijnlijk wel hoe de zon in je tuin zal schijnen. Bij een nieuwe woonst en dus ook een nieuwe tuin, kun je met een kompas de oriëntatie van je tuin bepalen. Ga helemaal achterin je tuin staan en kijk waar het zuiden ligt, is dat recht voor jou dan is je tuin zuidelijk gericht enz.

Bij deze oefening moet je dus rekening houden met de elementen die schaduw in je tuin gaan werpen: je woning, bomen, struiken en de omheining. Woon je in een heuvelachtig gebied, dan kan de hellingsgraad van je tuin bepalen hoeveel schaduw je in je tuin zal hebben, de lager gelegen delen van de tuin zullen ook vochtiger zijn.

Eenmaal als je hier goed zicht op hebt, let erop dat de zon in zomer hoger staat, dan kan je de schaduw- of halfschaduwpartijen op je plan aanduiden en meteen kijken welke planten op welke plaats kunnen gedijen.Leave a Reply