Tuinaanleg: orioriëntatie deel 3


Bekijk ook eens hoe je tuin is omheind. Vangen bepaalde stukken van de tuin veel wind? Hoe beschut staat bepaalde planten die vorstgevoeling zijn of bomen die makkelijk takbreuk krijgen?

Onze geënte catalpa is in onze tuin letterlijk stukgewaaid, die stond hier dus duidelijk niet beschut genoeg. Of je kan het ook anders bekijken: op deze plaats moet een steviger boom staan met een minder zachte stam of kleinere bladeren die minder wind vangen…

Ook de omheining is van belang, hou er rekening mee dat harde omheiningen: muren, planken enz de wind goed tegenhouden, maar dit is niet noodzakelijk een voordeel. Deze ‘harde’ omheiningen veroorzaken valwinden vlak na de muur waardoor de planten die er vlak tegenstaan toch heel wat wind te verwerken krijgen. Zachte omheiningen (zoals hagen) daarentegen, laten meer wind door, maar dit op een meer verspreide manier, waardoor de plantenborders zachtere, gelijkmatige wind te verwerken krijgen.

In onze vorige tuin, die volledig beschut in een huizenblok stond en die volledig ommuurd was, moesten we ‘wankele’ vaste planten veel meer ondersteunen dan in onze huidige ‘open’ tuin die omgeven is door hagen van twee meter hoog.Leave a Reply