Pluimpapaver (macleaya) is een woekerplant


Een kleine twee jaar geleden schreef ik een postje over één van onze nieuwe planten, de pluimpapaver of macleaya. Een fraaie, imposante plant met zeer decoratieve grijsgroene bladeren en sierlijke ivoorkleurige bloempluimpjes. Vorig jaar werden de planten meer dan twee meter hoog!

De pluimpapaver blijkt echter een fenomenale woekeraar te zijn! In een straal van twee à drie meter rond de plant verschijnen tientallen nieuwe plantjes via ondergrondse wortelstokken. Tijden het wieden van de border ontdekte ik een dicht netwerk van oranje wortels dat op (korte) termijn de nabijgelegen planten zou verdringen.

Macleaya cordata 'Spechley Ruby'

De foto hierboven toont de variëteit macleaya cordata ‘Spetchley Ruby’, in onze tuin staat Macleaya microcarpa ‘Kelway’s Coral Plume’, wie verzint in godsnaam die namen van de variëteiten??

Een drastische ingreep is hier aangewezen. Dit weekend zal ik de twee moederplanten uitgraven en in een kuip weer ingraven. Op die manier (zoals ook woekerende bamboe in toom wordt gehouden) zullen de pluimpapavers ter plaatse blijven.
Dus wel uitkijken als je decoratieve macleaya een plaats in je border geeft, voldoende plaats voorzien en isoleren is de boodschap!
Misschien zijn niet alle pluimpapavers even grote woekeraars? Als je ervaring hebt met andere variëteiten, graag je ervaring.Leave a Reply