Tuin aanleggen: volg de vorm van de tuin (en de woning)


In een lange smalle tuin loont het om met slingerende lijnen of cirkels te werken, ze doorbreken de lange rechthoek en kunnen de tuin weidser maken. Een rond terras kan een symmetrie introduceren die een echo vindt in de beplanting. Een visuele ‘barrière’ zoals een pergola kan een deel van de tuin kaderen of gedeeltelijk verbergen, zodat de tuin groter lijkt dan hij in werkelijk is.

Bij een ‘moderne’ strakke woning kunnen rechte lijnen en vlakken dan weer beter werken op voorwaarde de tuin breed genoeg is om die vlakken opeen te laten volgen of in elkaar te laten schuiven. Ze kunnen een grotere tuin structuur geven die bij een lossere indeling misschien verloren gaat.

Heb je een echt grote tuin dan kan je ‘kamers’ realiseren die elk een eigen stijl en kleurschema hebben. In een grotere tuin mogen een paar flink uit de kluiten gewassen bomen niet ontbreken. Ze kunnen de monotonie van een grasveld doorbreken, een minder fraai deel van de omgeving verdoezelen en als je op ‘den buiten’ woont kunnen ze samen met strategisch geplaatste hagen windbrekers zijn.

Welke vorm of indeling je ook neemt, een tuinpad is een van de belangrijkste zaken in je tuin, zowel praktisch als esthetisch. Het is misschien het ‘pad’ van je dagelijkse wandeling door de tuin en zal daardoor ook de structuur van de borders en de beplanting bepalen. Door het pad kun je ook gemakkelijk de planten bereiken.Leave a Reply