Verslag Open Tuinen 2008 deel 2


De laatste halte voor de middag in Boechhoute:

3. De park- en verzameltuin van David Haers in de Stationsstraat 51.
Dit park (1,85 hectare) is een echt arboretum. De vader van de huidige eigenaar begon 26 jaar geleden met een collectie bomen uit Europa, Amerika en Azië. De zoon is duidelijk even gepassioneerd en heeft de oorspronkelijke oppervlakte bijna verdubbeld (landbouwgrond is nog altijd spotgoedkoop).

Open-Tuinen-2008-artboretum

Het wandelpark bevat een aantal vrij zeldzame bomen, zowel bladverliezende bomen als coniferen, (met materiaal uit het arboretum van Eekloo) en een prachtig gamma heesters. Het laatste aangekochte deel is nog vrij leeg, veel gras om te maaien :-( maar de oppervlakte is dusdanig groot dat het wellicht een jarenplan vergt om het volledige perceel te beplanten.

Na de middag ging het richting Lochristi.

4. Expotuin ‘t Buitenleven van de familie Pauwels-Mouton Brandstraat 8.
Een vrij strakke tuin met verkoopactiviteiten. Daarmee is het zo’n beetje gezegd. Er werd veel chique tuinkitsch aangeboden, betonnen engeltjes en borstbeelden, wit geschilderde of roeste ijzeren vazen, je kent dat spul wel.
Time to move on.

Open-tuinen-2008-beelden

5. Bloementuin Oase van de familie Neyt-Van Hende, Ruilare 96 (Zeveneken)
De laatste halte van de dag was dan wel zeer de moeite. Een prachtige bordertuin van 1 hectare, ingedeeld in verschillende ruime tuinkamers. Een harmonisch geheel, op overtuigende wijze geïntegreerd in het landelijke landschap. Deze mensen zijn ook geestdriftige verzamelaars, ik heb nog nooit zo’n collectie astrantia en astilbes gezien.

Open-Tuinen-2008-Astrantia

Open-tuinen-2008-astilbe

Open-Tuinen-2008-omheining

In één woord: respect!

Een heel mooie dag met prachtige tuinen en soms een informatieve babbel, volgend jaar doen we dit beslist opnieuw!Leave a Reply