De Tuinen van Appeltern


Vorig weekend namen Monique en Guy, mijn schoonzus en haar man, ons mee op een verrassingsuitstapje naar de De Tuinen van Appeltern in Nederland. Appeltern ligt tussen ’s-Hertogenbosch en Nijmegen, dus een paar uurtjes rijden, maar het was zeer de moeite waard.

De Tuinen van Appeltern is een tuinenpark van liefst 13 hectare groot! Er zitten zo’n 190 voorbeeldtuinen in. Nu moeten die 190 tuinen wel met een korreltje zout worden genomen, want sommige zijn maar een voorschoot groot. Met in het achterhoofd natuurlijk de beperkt tuinruimte die veel Nederlander ter beschikking hebben. Langs een uitgestippeld parcours kan je alle tuinen bezoeken, maar op één dag is dat onbegonnen werk. Dus, het komt erop aan om met het plannetje in de hand een selectie te maken van het soort tuinen dat je wilt zien.

Appelern-1

Appeltern-2

Hier wil men vooral tuinideeën opdoen en alle planten zijn dan ook voorzien van een naamplaatje, wat superhandig is. Een paar planten die we ‘leenden’ of kregen kon ik hier identificeren. De Nederlandse koopmansgeest steekt hier onverbloemd (pun intended) de kop op: alle producten, bestrating, omheiningen, tuinmeubelen enz. kregen ook een infoplaatje… Waarschijnlijk interessant voor mensen die hun tuin nog moeten aanleggen, maar soms storend omdat je denkt de naam van een plant te kunnen lezen, terwijl je op het naamplantje vindt dat de kasseien waarop je nu staat te koop zijn bij K.A. Kei in Zwolle. We leerden ook dat alle tuinen bemest zijn met producten van Ecosystem… Nou moe!

Maar dit is slecht wat gemopper van een ouwe brombeer. Er waren prachtig aangelegde tuinen te zien met rijkelijk bloeiende borders, en we ontdekten planten die we niet kenden. De voorbeeldtuinen waren interessant om inspiratie op te doen conceptueel en plantkundig. Dus zeker een bezoek waard!

Appelern-3

Een tip, vergeet zeker niet de ‘avant-garde’ en ‘designtuinen’ helemaal op het einde van het parcours niet te bezoeken: om het op z’n Hollands te zeggen: lachten, gieren en brullen!

Appeltern-4

Een ‘design’tuin…One Response to “De Tuinen van Appeltern”

  1. Dirk Sabbe Says:

    Die blauwe potten hebben wel iets :-)

Leave a Reply