Catalpa verwelkingsziekte


Eén van de catalpa’s van onze goede geburen Tom en Chantall heeft de verwelkingsziekte gekregen. Plots op een week tijd, was meer dan de helft van de bladeren aan de boom verwelkt. Een spijtige zaak, want het gaat om een boom die reeds meer dan 10 jaar oud is.

Catalpa-verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door een bodemschimmel (verticillium), die treedt vooral op bij een slechte bodemstructuur of een te natte standplaats. Als de schimmels in de wortels geraken verspreiden zij zich door de sapstroom door heel de boom.
Eens de boom is aangetast zullen steeds meer takken, bladeren en bloemen verwelken. Bladeren vergelen, worden bruin en sterven af, ook de wortels zullen verdorren.

Als men helemaal niets doen zal de boom volgend jaar opnieuw bladeren krijgen, maar rond deze periode zullen ze weer verwelken en afvallen. Elk jaar zal de ziekte zich meer en meer over heel de boom verspreiden tot deze uiteindelijk afsterft.

De enige oplossing, als de boom werkelijk de verwelkingsziekte heeft, is rooien. De takken niet verhakselen, want dan zou de schimmel zich verder door de tuin kunnen verspreiden. Dus alles wegvoeren naar het containerpark en de grond in een ruime kring rond de boom verwijderen. Een verbetering van de bodemstructuur (veel humus) kan de schimmel bedwingen, maar hou er toch rekening mee dat ook andere bomen vatbaar zijn voor deze ziekte: esdoorn, es, acacia, linde, iep, sering enz.

Tom en Chantall hebben vlak naast deze boom nog een catalpa staan, benieuwd of die het uithoudt…. Wordt vervolgd.2 Responses to “Catalpa verwelkingsziekte”

 1. Stephen Provoost Says:

  De boom rooien is nogal drastisch niet?

  Onlangs ben ik met hetzelfde probleem in aanraking gekomen. Het is mogelijk de boom nog proberen te redden door middel van een soort poeder ( de naam ontsnapt me nu even ) op te lossen in water en die rond de boom te gieten. ongeveer een 30-tal liter en dan zorgvuldig naspoelen.

  Het poeder is een fungicide voor zowel passiflora, champignons, … .

  Ik weet nog niet wat het resultaat is, maar ik zou dit toch eerst eens proberen ipv te boom te kappen.

  Vriendelijke groeten

  Stephen

 2. Antoon Jamin Says:

  Dag Stephen,

  De boom in ondertussen voor bijna drie vierden ontbladerd. Een fungicide proberen kan altijd, maar ik weet niet of dit bij zo’n grote boom zou helpen. De meeste professionals geven de raad om de boom te rooien en de grond rond de boom uit te graven en te vervangen, wegens besmettingsgevaar voor andere bomen.
  Heb jij ondertussen je boom behandeld? Ben benieuwd naar het resultaat. Volgend jaar resultaat laten weten?

Leave a Reply