Milieuvriendelijke tuinafsluitingen


Een van de milieuvriendelijkste afsluitingen of omheiningen is een houtwal van gevlochten takken. Een systeem dat in de vroege middeleeuwen reeds werd gebruikt. Als je een beetje handige Harry bent kan je dit makkelijk zelf maken. Enkel het materiaal, stevige takken en stokken moeten voorhanden zijn. Een bijkomend voordeel: veel dieren, vogels en kleine zoogdieren, voelen zich thuis in een dergelijke constructie.

Heb je meer plaats en een flinke hoeveelheid takken, dan je ook een houtwal maken door de takken te stapelen tussen twee rijen stevige stokken. Gedaan met die vervelende trips naar het containerpark of oorvliestergend gejengel van de verhakselaar!
Onbehandeld dood hout, zeker van snelgroeiende struiken, vergaat vrij snel, hou er dan ook rekening mee dat een houtwal van bijvoorbeeld wilgenhout zo’n 5 à 7 jaar meegaat. Zijn de stokken waartussen het hout wordt gestapeld van hardhout, dan kan je makkelijk ‘bijvullen’ als de takken wat zakken. Dan moet ook de hele constructie niet om de zoveel jaar worden heropgebouwd.

takkenwal

Dan aan Bart Vancoppenholle voor het gebruik van de foto, zie zijn site De eigenwijze tuin
Hou je het liever wat ‘properder’, dan is een afsluiting van gekloven kastantjelatjes misschien iets voor jou. In een landelijke omgeving ziet het er heel charmant en pittoresk uit. Deze afsluitingen van tamme kastanje zijn zeer duurzaam en vragen geen onderhoud. Ze zijn wel vrij prijzig.

kastanje afsluiting

Ook de reeds eerder besproken afsluitingen van Cocolinea zijn milieuvriendelijk, de buizen waaromheen de kokosvezels gewikkeld zijn, kunnen volgens de fabrikant volledig gerecycleerd worden.

Wordt vervolgd.Leave a Reply