Omheining: tuinmuren


De duurzaamste tuinomheining is een muur, wellicht is het ook de duurste oplossing. Vooraleer met de werken te beginnen overleg je best met de betrokken gebuur, dit kan veel miserie voorkomen, niet iedereen zal blij zijn met een stenen afscheidingsmuur van 2 meter hoog… Check ook even waar de scheidingslijn ligt: komt de muur op jouw grond of deel je een ‘gemene’ muur met je buur.

Weet ook dat je de muur op een fundamentje zult moeten bouwen om de nodige stabiliteit te bekomen. Een hoge muur, hoger dan 1,8 meter, kan eigenlijk alleen maar bij een vrij grote tuin. Bij een kleinere tuin zul je al vlug een ingesloten gevoel ervaren bij die hoogte. Ik ga hier niet uitleggen hoe je een muur moet metselen, de site van Brico kan dit veel beter.

Een muur zal meer charme hebben als hij er wat verweerd en er niet te netjes uitziet, gebruik bij voorkeur oude, gebruikte bakstenen. Laat het voegwerk een beetje slordig en kies als afdekstukken eerder een natuur- dan betonsteen.
Voor lagere muurtjes (een afscheiding binnen de tuin bijvoorbeeld of de grens bij een hoogteverschil) kan je ook natuursteen gebruiken. Ben je echt een handige Harry, dan kan je misschien eens een ’stone dry wall’, een stapelmuurtje, (een natuurstenen muur zonder mortel proberen).


Geeft een prachtig resultaat en de spleten zullen na verloop van tijd een grote verscheidenheid van insecten en plantjes huisvesten. Op de site van Traditional Masonary staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit aanpakt.

Volgende keer: groene levende hagenLeave a Reply