Bladeren composteren


In onze straat staan platanen, prachtige laanbomen die het in alle omstandigheden goed doen. Ze groeien nog vrij snel ook, voor mij absoluut geen probleem: hoe meer groen hoe beter! Mensen in de buurt klagen rond deze periode echter over de ‘vuile’ bladeren op de oprit en in de tuin. Ze weten er geen weg mee…

Nu is het zo dat platanen een tamelijk leerachtig blad hebben dat niet zo vlug verteert. Ik heb vorig jaar een bladkorf van Bekaert-draad gemaakt en die achter ons tuinhuisje geplaatst. Toen alle bladeren gevallen waren zat de korf propvol met de bladeren van onze tuin en die van onze buurvrouw Maria. Het volume was tijdens de zomer gehalveerd, maar toen ik korf een paar weken geleden leegmaakte, was alleen het hart van de bladmassa verteerd tot compost. Ik schat dat het zeker nog een jaar zal duren tot de bladeren in potgrond zullen veranderd zijn.

Op het forum van Tuinadvies kreeg ik alweer wijze raad: de bladeren over het gazon uitstrooien en er met de grasmachine overrijden. De fijngemalen bladeren zullen in de bladkorf veel vlugger verteren en bladaarde worden. Deze week heb ik al een paar kruiwagens ‘verhakseld’ met de grasmachine en in de bladkorf gegooid. Binnenkort maak ik een tweede bladkorf en die zal nadat alle bomen hun bladeren verloren hebben goed gevuld zijn. Ben benieuwd of de bladeren nu zoveel vlugger gaan verteren.
I’ll keep you posted.One Response to “Bladeren composteren”

  1. Peter Says:

    Nu ga je wel te er he. Uw bomen afrijden.

    We roepen de mannen met de witte jassen.

    Cya
    Peter

Leave a Reply