Slecht nieuws voor eigenaars van leylandii-hagen


Vooraleer we verder gaan met (groene) tuinafsluitingen, eerst een onheilsbericht over leylandii-hagen (Cupressocyparis (x) leylandii). Er doen al een hele tijd geruchten de ronde over bruine en dode leylandii-hagen. Wat is er aan de hand?

Steeds vaker worden deze conifeerhagen snel bruin en sterven ten slotte af.
Oorzaak van deze dodelijke aantasting zijn drie moeilijk te bestrijden schimmels die een vorm van kanker bij de leylandii veroorzaken, waardoor deze planten onvoorstelbaar snel dood gaan. De ziekte is weinig selectief en niet alleen jonge kwetsbare planten, maar soms ook oude hagen van 25 jaar en meer worden aangetast en sterven af.

Veelal begint de ziekte met bruine plekken. Deze groeien snel uit tot volledige bruine stukken en ten slotte wordt de gehele haag aangetast . Helaas zijn de ziekteveroorzakende schimmels niet te bestrijden en lijkt het aanplanten van leylandii-hagen niet langer aan te bevelen.

Een andere boosdoener is takluis, Cinara fresai, die doet zich tegoed aan de suikers die hij rechtstreeks uit de schors zuigt.
Deze suikers worden normaal gebruikt om nieuw bladweefsel (cellulose) of houtweefsel (lignine) op te bouwen, maar deze agressieve beestjes zijn zo gretig dat ze een groot deel van het suikerrijke vocht morsen, zodat op de onderliggende bladeren een zoete voedingsbodem voor de zwarte honingdauwschimmel ontstaat. Bovendien doen ook duizenden spintmijten zich eveneens te goed aan hetzelfde suikerrijke sap dat ze uit de twijgen zuigen. Met hetzelfde nefaste effect. De enige remedie is op tijd ingrijpen met een insecticide en een acaricide. Als het nog niet te laat is. De boodschap is: groen houden wat nu nog groen is.

Een combinatie van verschillende middelen nl OKAPI en CONFIDOR zou helpen. Hierbij kan men het best een uitvloeier gebruiken, bijvoorbeeld bruine zeep, zodat het product beter verspreid wordt over de oppervlakte.

Okapi heeft een contactwerking, dampwerking en translaminaire werking. Dit wil zeggen dat het werkt als de takluis wordt geraakt. Dat de stof zich in de lucht een beetje verspreidt zodat ook de onderkanten van bladeren en takken goed geraakt worden en translaminair wil zeggen dat het product plaatselijk wordt opgenomen door de bladschubben en takken. Hierdoor krijgen de beesten elke keer ze sappen opzuigen een dosis product binnen.
Confidor heeft een systemische werking. Dit betekent dat het product wordt opgenomen door de plant en zo wordt verspreid via de sapstroom naar alle uithoeken van de plant. De werking is iets trager omdat er geen onmiddellijk effect te zien is, maar is wel zeer effectief. Elke keer de luizen sap opzuigen krijgen ze dit product binnen. Confidor heeft ook een lange nawerking, zodat ook volgende generaties bestreden worden.
Je moet met veel water binnenin de plant spuiten zodat de takjes en bladeren waar de takluizen op zitten goed worden geraakt. Het is heel belangrijk om vooral de binnenkant van de plant te behandelen.

Na de behandeing is het aanbevolen om goed bij te mesten omdat de planten veel voedingsstoffen hebben verloren door het zuigen van de luizen.

Een leylandii heeft jammer genoeg geen regenererend vermogen: eenmaal bruin, blijft de conifeer bruin. Er zal dus komend plantseizoen danig wat opruimingswerk en invul- of aanplantwerk aan te pas komen om de aangetaste hagen te fatsoeneren. In feite heb je met deze relatief goedkope snelgroeiers eigenlijk niet zoveel waar voor je geld: de levensduur is niet zo denderend en de onderhoudskost ligt hoog (rap groeien = veel snoeien).

Wij hebben als afsluiting 75 meter leylandii-haag staan, niet door ons aangeplant…
Onze haag ziet er voorlopig goed uit, maar een paar bruine plekjes. Ik ga binnenkort toch de haag behandelen rond die plekjes.
Wat verderop in de straat heeft men minder geluk, de ene helft van hun haag is volledig afgestorven…



Leave a Reply