Gazononderhoud


Na een natte zomer en herfst en een zeer strenge winter ligt de gazon er maar slapjes bij. Er is veel mos bijgekomen, hier en daar wat kale plekken door op de grasmat te lopen tijdens de vorstperiode.

Dus alweer tijd voor een actieplan (net zoals vorig jaar).

1.Eerst kalk strooien (in de vroege lente); ik gebruik DCM Microkalk met magnesium en bacteriën.
DCM Microkalk

Deze gekorrelde kalk heeft verschillende voordelen, door de korrelvorm strooit hij gemakkelijk uit en je verandert tijdens het strooien niet een sneeuwman. Magnesium zorgt voor een diepgroen gazon en de toegevoegde bacteriën vreten het mos op. Dit althans volgens het promopraatje op de verpakking. Kalk zorgt ervoor dat de meststoffen die daarna worden gestrooid, beter zullen opgenomen worden. Door de toevoeging van kalk zal de zuurtegraad van de grond zakken, waardoor mos op zijn beurt weer minder kans krijgt. Je kunt het best tweemaal per jaar kalk strooien: in het voorjaar en in de herfst

2. Plekken met erg veel mos verticuteren. Mos op deze wijze verwijderen is volgens mij nog altijd het doeltreffendst. Nadeel: als er erg veel mos in je gazon zit, krijg je hierdoor kale plekken.

3. Dus gras inzaaien is op deze plaatsen aangewezen. Het is sowieso goed om jaarlijks je gazon bij te zaaien, zodat verzwakte plekken er weer bovenop komen. Ik gebruik sinds een paar jaar het graszaad Ecogazon met miniklaver van AVEVE, met goed resultaat. Waarom zaad met miniklaver gebruiken, lees je in dit berichtje van een paar jaar geleden.

4. Bemesten, minimaal 4 weken na het kalken. Ik zal dit jaar Mycogazon van AVEVE gebruiken.

Mycogazon AVEVE
Deze organische meststof bevat Rhizamax, dat is een toevoeging van mycorrhizae-schimmels die zorgen voor een ‘natuurlijke symbiose’ waardoor het gras een grotere wortelomvang krijgt en dus sterker wordt. Alweer een fraai promopraatje: mijn grootmoeder zou gezegd hebben: “Baat het niet, dan schaadt het niet.” Mycogazon bevat tenslotte ook nog bacteriën die dol zijn op mos en afgemaaide gazonresten.

Dus met deze geavanceerde producten, het lijkt wel bacteriologische oorlogvoering, zullen we een schitterend gazon krijgen. Dat hopen we toch… I’ll keep you posted.Leave a Reply