Groenten zaaien: Aziatische pluksla


Vorig weekend hebben we de kruidentuin aangepakt: gewied, gemest, compost gestrooid en de tegels een oppoetsbeurt gegeven. En groenten gezaaid. Uit het boek Denk Groenten! van groentekok Frank Fol, haalde ik twee groenten die ik nog niet eerder gekweekt heb: Aziatische pluksla en snijbiet.

De Aziatische pluksla is een pittige mix van Aziatische bladgroenten, gemakkelijk te kweken en snelgroeiend. Je moet enkel de blaadjes van de stammetjes plukken en ze meteen verwerken. Het gaat om een mengsel van diverse Aziatische koolsoorten die qua smaak variƫren van zacht en pittig tot scherp. Er zit paksoi in, tatsoi, mizuna, Chinese mosterdsla en Chinese spinazie. De paksoiblaadjes hebben een smaak die doet denken aan Chinese kool. Tatsoi heeft een licht gekruide koolsmaak met een mosterdtoets. Mizuna is een Japanse groente met een zachte mosterdsmaak. De smaak van Chinese mosterdsla is erg pittig en doet denken aan wasabi, de Japanse mierikswortel, terwijl Chinese spinazie een krachtige spinaziesmaak heeft.

Aziatische-pluksla
Aziatische pluksla. Foto: Tony Le Duc

Zaaien ter plaatse van april tot september op een humusrijke grond.
Zaai in rijtjes op 20 cm van elkaar. Zaaidiepte: 1 cm. Vrij dik uitzaaien
Oogsten: mei tot oktober.Leave a Reply