Tiarella


Tiarella, de Nederlandse naam is enigszins misleidend schuimkaars, bloeit uitbundig van mei tot augustus. Deze vaste plant, familie van de saxifragaceae, heeft een decoratief, wat bont blad en bloemen zijn tere wit-roomachtige pluimen. De soort die wij in onze tuin hebben is tiarella wherryi en komt oorspronkelijk uit de vochtige bossen van Noord-Amerika.

De bladeren verkleuren in de herfst wijnrood en gaan niet helemaal weg. Het plantje vormt pollen en vermeerdering gebeurt voornamelijk door scheuren en uitzaaien. Om een maximaal effect te verkrijgen kun je het best de plantjes in grote groep samen zetten, je krijgt dan een prima bodembedekker. De fragile plantjes gedijen goed in schaduw en halfschaduw, bij te veel zon en een zanderige bodem durven ze gauw wegkwijnen. Als je wat geduld hebt, hoef je er echter geen massa van aan te kopen. We zijn vertrokken van een tweetal plantjes en Hilde heeft alle zaailingen zorgvuldig gehergroepeerd, zodat er na twee jaar al een mooi rijtje voor onze grote skimmiabol ontstaan is.

Naast tiarella wherryi wordt in de handel ook de cultivar tiarella cordifolia aangeboden, deze vermeerdert zich door uitlopers en durft onder ideale omstandigheden woekeren. Het blad dat vroeg in de herfst mooi rood verkleurt, verdwijnt helemaal in de winter. De bloempluimen van de cordifolia (30 cm) zijn iets kleiner dan die van de wherryi (40 cm).Leave a Reply