Jakobskruiskruid


In de Knack van deze week staat een merkwaardig artikel van Chris De Stoop: ‘Het Gele Gevaar’ over het jakobskruiskruid, ‘Senecio jacobaea’. Blijkt dat deze plant zich enorm aan het vermenigvuldigen is. Dit is natuurlijk niet zo erg, ware het niet dat het een zeer giftige plant is die jaarlijks vele paarden en koeien het leven kost. In normale omstandigheden lust vee dit niet wegens te bitter, maar bij droogtes eten ze de plant ook op, met fatale gevolgen.

De plant komt zeer courant voor in wegbermen en doordat de laatste jaren de bermen pas na de bloei worden gemaaid, kan het jacobskruiskruid zich op grote schaal verspreiden, ook in weilanden. In Duitsland schijnt het een ware plaag te zijn en via Nederland is de plant hier ook aan het oprukken.
Heeft het ook te maken met het klimaat, warmere zomers? Uit onderzoek blijkt dat door opwarming de plant sneller groeit en meer pollen produceert.

Komt daarbij nog dat jacobskruiskruid als in verschillende zadenmengsels zat die in bermen werden uitgestrooid om de ‘natuurlijke berm’ te promoten…
In Engeland zijn er vorig jaar naar schatting 1000 paarden gestorven. In onze buurlanden zijn er dan ook op bestijdingsprojecten op touw gezet, in Belgiƫ niet.

Jacobskruiskruid_plant-718622

Tot mijn niet geringe verbazing trof ik jakobskruiskruid ook in onze tuin aan. Onze gazon was totaal verwilderd toen we hier vorige herfst introkken, misschien hebben hier ook een paar bloeiende planten gestaan…

Dus als je die boosdoener ziet staan, uitrukken die handel, wel liefst met handschoenen aan!Leave a Reply