Nationale Plantentuin


Daar we nog een paar bomen op het oog hadden, besloten we ze in levende lijve op te zoeken in de Nationale Plantentuin van België. Hier vindt men immers één van de grootste collecties bomen in Europa.

Onze keuze viel uiteindelijk op de ‘Tilia platyphyllos’ of zomerlinde.

Zomerlinde-ok

De zomerlinde is een statige boom met een compacte eivormige kroon, die vrij snel groeit. De bloemen geuren zoet en en lokken veel bijen. Veel lindebomen hebben last van honing- en roetdauw: plakkend spul (soms zwartig) op het blad en ook onder de boom, dat is een suikermengsel dat door bladluizen wordt geproduceerd; de ‘Tilia platyphyllos’ heeft daar weing last van.

Lindeblaadjes

De exemplaren die we in de Nationale Plantentuin zagen, waren eh, indrukwekkend: ik schatte de hoogte op ongeveer 20 meter, op de site van Nationale Plantentuin vond ik echte de werkelijke hoogte, gemeten in 1987: 30 meter. Dat is dus behoorlijk groot. We hebben een plekje voorzien een beetje in de hoek van onze tuin, schuin voor het tuinhuisje, daar kan hij uitgroeien zonder veel schaduw te werpen in onze tuin en in die van de geburen.

BTW, de Plantentuin is echt de moeite waard om te bezoeken, een zeer mooi park en de plantenliefhebber vindt er een schat aan informatie. De verschillende kassen met tropische planten hebben we niet bezocht wegens te weinig tijd, dat houden we in petto voor een volgend bezoek.One Response to “Nationale Plantentuin”

  1. Dirk Sabbe Says:

    Voorwaar een indrukwekkende boom! Mijn ouders hebben er ook zo 2 staan in hun tuin (hoewel niet zo groot…). Mooi.

Leave a Reply