Vogels voederen


Door de aanhoudende koude van de laatste dagen kunnen de vogels best wat extra voeding gebruiken, tijdens vorstperiodes verbruiken ze sneller hun vetreserves om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Bovendien zijn de dagen korter om voedsel bijeen te zoeken.

Wij hebben al een tijdje 2 voederplaatsen in onze tuin. In onze catalpa hebben we een aantal vetbolletjes opgehangen en die worden druk bezocht door koolmezen en pimpelmezen.

Naast de boom staat een voedertafeltje met zaadjes en broodkruimels. Daar niet alle vogels op een voedertafel willen eten hebben we in onze border een plaats vrijgehouden voor een groot stuk leisteen waarop we voedsel plaatsen.
Naast mezen zien we vooral merels, spreeuwen, roodborstjes, lijsters en af en toe een houtduif. Mussen hebben we deze winter nog niet gezien. Vorige jaar waren er een paar, nu geen enkele. De reden???

Voor het voederen van vogels gelden een paar vuistregels:
- geen wit brood, dit bevat niet genoeg energie en kan de vogels een ‘vals’ voldaanheidsgevoel geven
- maak de voederplaats regelmatig schoon met heet water, de uitwerpselen van vogels kunnen schadelijke bacteriƫn bevatten o.a. salmonella
- let op voor katten, plaats de voedertafel om minimum 1,5 m hoogte
- geef ook niet teveel, voedsel dat blijft liggen kan bederven en ratten aantrekken.Leave a Reply