Ongedierte in het gazon


Op de zeer informatieve site van Hofmeesters vond ik het antwoord op een raadsel van vorige zomer. Midden de maand juni zat onze tuin, vooral het gazon, vol kleine kevers, moeilijk te schatten hoeveel, ik denk vele duizenden. Ze leken op meikevers, maar kleiner en iets lichter van kleur en de meeste waren dapper aan het copuleren. We hadden geen flauw idee waar ze vandaag kwamen.

Merels en spreeuwen richtten een ware slachting aan, maar konden de overvloed niet aan, er waren gewoonweg teveel kevers. Na een week waren ze bijna allemaal verdwenen. Na wat opzoekingen kwamen we erachter dat het om, een zeer toepasselijke naam, junikevers (Amphimallon sostitialis) ging.

De larven, engerlingen genaamd, voeden zich met de wortels van gras. De zoden komen los te liggen, hierdoor krijgt het gazon her en der verdroogde, dode, gele of zelfs open plekken. De larven blijven zich voeden tot midden oktober. Zodra de temperatuur in het najaar begint te dalen, verhuist het grootste gedeelte van de larven naar diepere grondlagen om te overwinteren. Als de temperatuur in het voorjaar stijgt, beginnen de engerlingen weer met aan de wortelvraat .

De keverlarven verpoppen en komen in juni als volwassen kevers tevoorschijn, ze paren en de wijfje leggen de eitjes op 10 – 15 cm diepte.

Toen we hier in november 2004 kwamen wonen zag het gras er verschrikkelijk uit, kale plekken die door merels (op zoek naar de larven) omgewoeld waren en gele plekken. Door bij te zaaien, te mesten en regelmatig te maaien is de situatie veel verbeterd. Ik ben benieuwd of we in juni opnieuw veel kevers zullen hebben. Op verschillende tuinforums komt het onderwerp aan bod, in sommige streken is het zelfs een echte plaag. De larven zij moeilijk te bestrijden tenzij met insecticiden, dat doen we niet omdat dit niet goed is voor vogels.One Response to “Ongedierte in het gazon”

  1. Ilse Jansoone Says:

    oeioei, nasty buggers ;-)

Leave a Reply