Snoeien februari


Ik zal elke maand wat tips geven wat over snoeien, dit blijkt bij veel (beginnende) tuiniers een heikel punt. Wanneer mag wat worden gesnoeid. Men vraagt: wanneeer mag mijn clematis worden gesnoeid of de hydrangea’s, dan vraag ik: welke clematis of welke hydrangea, want ook binnen de soort zijn enorme verschillen in hoe te snoeien en wanneer.

Nu concreet voor februari: makkelijk, dan snoei ik nog niet. Veel te koud voor de struiken en bomen en voor mij! Een paar uitzonderingen: indien je een druivelaar hebt, nu is het moment om te snoeien, de sapstroom komt immers heel vroeg op gang en als je in maart nog moet snoeien loopt je kans dat de druiverlaar doodbloedt. Ook (knot)wilgen moeten nu gesnoeid worden.

Toch een opmerking, de steeds warmere winters, dit jaar zal misschien een uitzondering zijn, vervroegen de sapstroom en het knoppen van de planten. Dus kan, na een ‘warme’ winter, het snoeien best wat vroeger gebeuren dan gebruikelijk. Maar daar het nu nog altijd vrij koud is: wachten.

Laat ook de stelen en bladeren van de vaste planten nog wat met rust, zij bieden bescherming tegen de koude en het afgestorven plantmateriaal dat op de grond valt krijgt meer kans om te verteren en verbetert de grondconditie2 Responses to “Snoeien februari”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Aha, die Gardena snoeischaar ken ik. Zeer goed materiaal om te snoeien. Trouwens, wanneer zouden we onze klimrozen best onder handen nemen?

  2. Antoon Jaminé Says:

    Rozen worden normaal pas in maart gesnoeid, nog even geduld dus. We hebben 2 gardena snoeischaren, beide ongeveer 14 jaar oud en nog in prima staat!

Leave a Reply