Snoeien maart deel 2


Bij sommige planten is het snoeien wat ingewikkelder.

Bij de hortensia’s onderscheiden we 2 grote groepen:
- Hydrangea macrophylla
- Hydrangea paniculata

De macrophylla, met grote bolvormige bloemen of platte bloemschermen zoals de populaire ‘Teller’ of ‘Blue Wave’bloeit op oud hout. Dus hier niet te grondig snoeien of je hebt later op het jaar geen bloemen. Eind maart nemen we de uitgebloeide en verdroogde bloemen weg, ook de zwakke scheuten worden verwijderd. Om de struik te verjongen snoeien we ook ongeveer 1/3 van de oude takken weg. Zo houden we onze hydrangea’s ‘jong’en krijgen we op die plekken nieuwe scheuten die volgend jaar zullen bloeien.

Hydrangea_Macro

Paniculata’s snoeien is simpel, snij alles weg tot op het onderste paar knoppen. Deze variĆ«teit bloeit immers op takken die datzelfde jaar worden gevormd. Ook snoeien eind maart, zoals steeds: niet tijdens vriesweer!

Hydrangea panicul

Ook bij de clematissen onderscheiden we twee groepen:

De eerste variĆ«teiten bloeien in de lente, deze moet men in principe niet snoeien, alleen het dode hout wegnemen en alles wat binnen de perken houden, want deze soort kan flink woekeren. Tot deze groep behoren: de populaire montana’s en clematis alpina en macropetala.

Clematis montana 2006

Clematis montana

De zomerbloeiers worden in maart tot ongeveer 80 cm ingekort, uit de schijnbaar dorre takjes zullen nieuwe stengels te voorschijn komen die vanaf juni, juli volop bloemen zullen geven, Jackmanii en Rouge Cardinal zijn veel voorkomende soorten.

clematis jackmanii2

Clematis JackmaniiLeave a Reply