Snoeien maart deel 3


In maart worden ook de rozen gesnoeid, dit is geen moeilijke klus mits men een paar basisregels in acht neemt. Rozen bloeien op het hout van hetzelfde jaar, de takken van vorige jaar moeten we terugsnoeien tot op 2-3 ogen, boven een oog dat naar buiten gericht is, zo houden we de struik open. Neem ook de dode en zwakke takken weg.

Bij stamrozen past men hetzelfde principe toe, boven de oculatie van de stamroos heeft men het gestel van de roos, daarboven neemt men alle takken tot op 2 – 3 ogen weg. De uitlopers die onderaan uit de stam zelf komen zijn wilde scheuten en moet men verwijderen.

De snoei van klimrozen is iets ingewikkelder. Hier wordt eerst een takkengestel gevormd dat ergens (een pergola of een houten rek dat tegen een muur bevestigd is) tegenaan groeit. Een nieuwe plant snoei je tot ongeveer 50 cm terug, zodat er genoeg takken uit het gestel komen om tegen de structuur op te binden. In maart alle zijtakken tot op 2 ogen terug snoeien. De hoofdtak verder leiden tot de gewenste vorm en lengte bereikt is en de jaren daarna de zijtakken blijven wegnemen. Na een paar jaar is het mogelijk dat de klimroos onderaan wat kaal wordt en hier niet meer bloeit, dan moet je een oudere gesteltak wegnemen zodat hier een nieuwe scheut ontstaat waarvan je opnieuw de zijscheuten wegneemt zodat er hier nieuw hout tevoorschijn komt waarop dan weer bloemen komen.2 Responses to “Snoeien maart deel 3”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Damn, dat lijkt toch nog niet zo simpel. Zeker niet omdat onze klimroos al héél oud is. De bedoeling is om die tijdens een aantal jaar “terug te snoeien” om daarna de muren te kunnen behandelen. Is dit echter mogelijk? Misschien is het beter de struik te vernieuwen als we zover zijn. Maar het is zonde om die bloemenpracht te moeten missen tot die weer zo groot is.

  2. Antoon Jaminé Says:

    Als er nog genoeg groeikracht in het beestje zit, planten kunnen immers ook ‘verslijten’, kun je de klimroos wel vrij drastisch terugsnoeien. Hou er idd wel rekening mee dat je een aantal jaren het met heel wat minder bloemen zult moeten stellen omdat je eerst opnieuw gesteltakken langs de muren zult moeten leiden…

Leave a Reply