Lavendel snoeien


Maart is best wel een drukke maand voor de tuinier, ondanks de koude zijn we druk in de weer geweest, niet zozeer met het snoeien, daarvoor staat er nog te weinig groen in onze tuin, wel met het omspitten van grote stukken gazon om borders te maken, maar daarover later meer.

Wel wordt het stilaan tijd, nu (hopelijk) de ergste winterkoude voorbij is, om de lavendelstruikjes te snoeien; en of we lavendel hebben: onze oprit is ermee afgeboord, 17 m lang! De vorige bewoners, geen groene vingers helaas, hadden de lavendel niet of nauwelijks gesnoeid, daardoor waren de struikjes vrij houterig geworden. Vorige jaar heb ik ze dan vrij kort gezet en gelukkig zijn de meeste plantjes erdoor gekomen.
Zorg ervoor echter dat de plantjes niet te kort worden gesnoeid. Elk takje moet net onder de plaats waar je het doorknipt nog een paar blaadjes hebben. Kale takjes lopen niet meer, of heel slecht uit!

Sommige tuiniers raden aan om in augustus te snoeien, of althans de uitgebloeide stengels weg te halen. Ik doe dit niet, doordat de planten bij ons tamelijk onbeschut staan is er veel kans op vorstschade en ik heb ook geen zin om in de herfst en winter op die kale ‘egelachtige’ struikjes te kijken.

Vorige lente heb ik onze lavendel met de snoeischaar geknipt, maar dat is a hell of a job. Dit jaar ga ik met de heggeschaar aan de slag, maar ik zal mij eerst een degelijk exemplaar moeten aanschaffen. Ons huidig model heeft de twee grote oorlogen van de vorige eeuw nog meegemaakt ;-) )Leave a Reply