Spitten


Ik ben al enkele weken bezig met het omspitten van grote stukken gazon om daar borders aan te leggen. Dit is een hele karwei: om een mooi resultaat te behalen moet je immers 2 spaden diep spitten, op die manier komen de graszoden diep onder de grond te liggen en krijgt het gras geen kans meer om de kop terug boven te steken.
Onlangs kreeg ik hier nog commentaar op: “door te diep te spitten, verstoor je bovenlaag van de bodem, juist het deel waar veel organisch materiaal in zit”. Ok, kan ik niets op tegen brengen, maar diep spitten heeft ook zijn voordelen, zoals reeds gezegd, de zoden zijn voorgoed verdwenen en zorgen op hun beurt voor organisch materiaal en… tot voor 10 jaar was dit weiland, dus ik denk dat er genoeg “organisch materiaal” in de bodem zit!

Hoe spit je 2 spaden diep? Wel dit is een methode die ik in mijn jeugd leerde van onze gebuur, een boer op rust.
Met een kantsteker of spade baken je de eerste strook af, die zoden met gras of onkruid schep je in een kruiwagen en kieper ze in de tuin waar ze niet in de weg liggen. Dezelfde strook waar je nu een spade diep gegraven hebt, diep je verder uit zodat je een greppel krijgt van idd 2 spaden diep. De aarde gooi je weerom ergens in de tuin.

Vervolgens begin je in de volgende strook de graszoden af te steken, die gooi je in de sleuf met de graskant naar beneden. Dezelfde strook spit je verder nog een spade diep, die aarde gooi je opnieuw in de sleuf die nu opgevuld is. Je hebt nu weer een greppel van 2 spaden diep enz. Is het stuk volledig omgespit, dan hou je op het einde een greppel van 2 spaden diep over, daar gooi je de zoden en aarde over had in.
Een beetje bemesten, dan nivelleren en verkruimelen met een frees en hark en je bent klaar om te planten en te zaaien.Leave a Reply