Tuingereedschap: heggenschaar


Heggenschaar, ik ben die tussen-n nog altijd niet gewoon, het bekt gewoon niet goed. Dat voortdurend gepruts aan onze taal is nergens goed voor. Moesten de Vlaamse media wat meer ballen hebben dan zouden ze het voorbeeld volgen van de Nederlandse kranten en tijdschriften, die hebben kordaat njet tegen de nieuwe spelling gezegd. Maar dit geheel terzijde.

Mijn vader zei het reeds: “met goed tuingereedschap is de helft van het werk gedaan” en hij kon het weten, want hij kwam geregeld af met nieuwe schoffels, kantstekers, zeisen, snoeischaren enz. De werkverdeling was wel strikt: hij kocht het gereedschap en wij gebruikten het ;-) )

Ik heb een nieuwe heggenschaar gekocht van Gardena. Niet goedkoop maar oerdegelijk materiaal, twee snoeischaren van dit merk die toch vrij intensief zijn gebruikt, hebben we al meer dan 15 jaar.
Dus met mijn spiksplinternieuwe heggenschaar in aanslag ga ik binnenkort een heleboel lavendelstruikjes te lijf.2 Responses to “Tuingereedschap: heggenschaar”

  1. Ilse Jansoone Says:

    Heb je tips rond het onderhouden van dergelijk stevig materiaal. Onze tuintools hangen onder een afdak maar wel buiten. Ik heb dit weekend gemerkt dat onze takkenschaar wat aan het roesten is. Moeten we dit inwrijven met olie of vet of kan dit beetje roest geen kwaad? Of kunnen we het beter in een gesloten ruimte bewaren?

  2. Antoon Jaminé Says:

    Gereedschap best in een afgesloten ruimte bewaren. Roest maakt dat een heleboel werktuigen minder goed werken, zeker bij een snoeischaar of takkenschaar, waar de ‘zuiverheid’ van de snede erg belangrijk is. Spades en schoppen met roest werken niet zo lekker, aarde zal er gemakkelijker aan vastkleven, wat het werk weer zwaarder maakt.
    Het is idd een goed idee als je gereedschap langere tijd niet gebruikt om het even in te wrijven met een beetje olie, welke maakt niet uit, je mag zelfs olijfolie gebruiken. In de handel bestaan er oli

Leave a Reply