Stormschade


Het stormachtige weer van de voorbije dagen heeft toch wat schade aangericht in onze tuin. Een aantal vaste planten, zoals ‘lupinen’ en ‘delphiniums’, zijn tegen de vlakte gegaan. Sommige bomen, in de herfst aangeplant, zijn scheef gewaaid. De ‘Aralia elata’ wankelde alsof hij losgewrikt was, de bladeren die erg groot zijn en zich helemaal bovenaan bevinden vangen blijkbaar veel wind. Ik heb een paal dicht bij de stam aangebracht, die grondboor die we vorig jaar kochten komt nu goed van pas, en de stekelige stam goed aangespannen.

Ook onze grootste boom, een zomerlinde die ongeveer 5 meter hoog is, maakte slagzij. In de herfst hadden we hem nochtans aan een stevige paal bevestigd, maar dit was blijkbaar niet voldoende. Ik heb nu nog twee extra palen aangebracht zodat de boom in een driehoek aangespannen staat, daardoor zal de stam veel minder heen en weer bewegen. Om de stam op zijn plaats te houden gebruiken we zelfhechtende rubberen boombanden van Aveve. Door een systeem van gaten en inkepingen in de banden kan je de juiste spanning aanbrengen, zeer handig.

De palen zijn juist op tijd geplaatst, want terwijl ik dit schrijf is het weer hard beginnen waaien, ik hoop maar dat de nieuwe palen stevig in de grond blijven staan.Leave a Reply