Tuinaanleg: oriëntatie deel 1


Nu de krokussen en de paasbloemen de kop opsteken, begint het te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan. Ruim vroeg natuurlijk, maar als je grote veranderingen in je tuin plant of zelfs een spiksplinternieuwe tuin wilt aanleggen, dan is het nu het geschikte moment om daarover na te denken en een aantal zaken op papier te zetten.

Dus de volgende weken niet alleen een beetje theorie over tuinaanleg, maar ook een heleboel praktische tips.

Een tuin succesvol ontwerpen gaat verder dan de tuin vorm te geven door borders, verharding, paden en planten. Zoals ik vroeger reeds schreef: de tuin is geen statisch, maar een dynamisch gegeven. Het element tijd speelt een erg belangrijke rol in het tuingebeuren, niet alleen op korte termijn (de seizoenen), maar ook over een langere periode.

Duurzaamheid (oké, een modewoord) is de sleutel tot succesvol tuinieren. Om dit te bereiken is het goed om weten hoe je tuin georiënteerd is. Deze kennis zal bepalen hoe je je tuin aanlegt, welke planten waar goed gaan gedijen. Een ervaren tuinier zal het gamma van mogelijkheden en beperkingen die door grondsoort en oriëntatie worden bepaald begrijpen en ernaar handelen. Een ‘maagdelijke’ tuinier zal door onwetendheid trachten planten te forceren door ze te laten groeien op plaatsen die daar totaal ongeschikt voor zijn.
Het is veel makkelijker je te schikken naar de natuurlijkheid van de tuin dan constant het gevecht aan te gaan tegen de elementen die niet meewillen.

Volgende keer meer.Leave a Reply