Nieuw project 2007: een pergola


Ik schreef reeds dat we in onze vorige tuin een pergola hadden waar langs de ene kant een ‘Akebia quinata’ omhoog klom en langs de andere kant een Lonicera’ of kamperfolie.
Een ‘Akebia willen we beslist terug, het is een vroege bloeier die ’s avonds een heerlijke wierookachtige geur verspreid, sommige mensen vinden dat ie naar chocolade ruikt…

Met de Lonicera hadden we minder goede ervaringen, dus die komt niet meer in aanmerking.
Wisteria is een prachtige klimplant die in onze vorige woning gans de achtergevel bedekte. Hoewel er behoorlijk wat onderhoud is aan een blauwe regen – twee maal per jaar grondig snoeien – krijg je er veel voor in de plaats: in mei een waterval van prachtige lila bloemtrossen die fantastisch ruiken. De wirwar van takken en stengels is ook een ideale nestplaats voor merels en mussen.

Omdat zowel de Akebia als de Wisteria woekeraars zijn gaan we een vrij grote pergola plaatsen in het verlengde van de petanquebaan, zodat dit een soort poort wordt naar de baan. Langs de zijkant zou ik graag ook nog een klimrozelaar laten groeien. Dus om alles in elkaar te passen, dat wordt nog even puzzelen.
De afmeting moeten nog bepaald worden.

De pergola zou er als volgt kunnen uitzien, maar ongeveer de helft van de lengte.Leave a Reply