“Vijveren” hoeft niet complex en duur te zijn !


Toen Antoon, de webeditor van “Tuin aanleggen” me vroeg om iets neer te pennen over mijn vijverervaring heb ik echt lang getwijfeld of ik er zou op ingaan. Geen valse bescheidenheid, ik weet één en ander over vijvers, maar ik durf mezelf helemaal geen specialist te noemen, laat staan dat ik een ‘freak’ ben.

Met vallen en opstaan, en altijd met bescheiden middelen heb ik met succes enkele vijvertjes aangelegd. Ik wil deze ervaringen zeker met jullie delen, maar onthoud: mijn tips zullen niet bestemd zijn voor de koi-fanaten, voor zij die ten koste van alles zo vlug mogelijk een “topvijver” willen hebben.

Ikzelf heb altijd 2 grote doelstellingen nagestreefd:
- kristalhelder water zonder gebruik van scheikundige additieven
- minimale vissterfte en spontane maximale voortplanting

Vijver-1

Het is perfect mogelijk om op enkele maanden tijd een vijver te hebben die je de typische rust van klaterend water geeft, met kleurrijke vissen en veel groen. Hiervoor hoef je echt geen onmogelijke graafwerken te doen, complexe filtersystemen te installeren en diep in je portemonnee te tasten. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen collega-vijveraars die het iets fanatieker aanpakken dan ikzelf, en meer professionele methodes toepassen. Het is allemaal een kwestie van keuzes. (“Kies en bemin je keuze” is nog steeds één van mijn lijfspreuken)

De komende weken neem ik je mee in
- de aanleg van de vijver (plaats, grondplan, materiaal, …)
- keuze van vissen
- voeding van vissen
- onderhoud van de vijver, ziektebestrijding
- vijverplanten
- …
- (forum voor al jouw vragen)

Tot slot nog een filosofische beschouwing :
(vooraf mijn excuses als ik de wetenschap te veel geweld aan doe, maar een goed verstaander begrijpt zeker waar ik naartoe wil …)
Vandaag zijn we “homo sapiens”, maar ooit waren we eencelligen, daarna leefden we in het water, en pas het laatste deel van onze evolutie kwamen we aan land om te worden wat we vandaag zijn. Het overgrote deel van ons DNA bestaat uit materiaal dat ons herinnert aan onze “waterperiode”.
Aan de rand van een vijvertje, met een blik op de visjes, komen er ongewild in onze hersenen morfinederivaten (endorfines) vrij, die aan de basis liggen van een typisch zalig en rustgevend gevoel. Denk daar maar eens over na…

Tot binnenkort, met mijn ervaringen bij de aanleg van een eenvoudige vijver.
Dirck Bogaert2 Responses to ““Vijveren” hoeft niet complex en duur te zijn !”

  1. Anonymous Says:

    Goed begin hoor, het nodigt uit naar volgende blogjes. En misschien ziet Antoon het binnenkort ook zitten om een vijvertje aan te leggen…..?
    Hilde

  2. Antoon Jamin Says:

    Ha ha, goed geprobeerd! Vooral binnenkort is het onthouden waard ;-)

Leave a Reply