Bestrijding Engerlingen


Vorige herfst was ons gazon erg aangetast door engerlingen, de larven van de junikever. Die smerige beestjes vreten de wortels van het gras op, waardoor het gazon verzwakt en op de ergst aangetaste plaatsen het gras zelfs afsterft. Merels op hun beurt herkennen die plekken en ‘ploegen’ die om op zoek naar lekkere beestjes.

Enfin na veel werk: harken, effenen en opnieuw inzaaien ziet het grasperk er weer oké uit, maar ik wou toch van die engerlingen af. Een drastische methode is gif strooien, maar dat zou schadelijk zijn voor de vogels in onze tuin; dus dat is geen optie.
Na een speurtocht op het internet vond ik een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel bij de firma Hellingman.

Hellingman copy

Het gaat om kleine aaltjes, nematoden, die men met een gieter over het gazon euh, uitgiet. Ik bestelde een dosis voor 500 vierkante meter (250 miljoen nematoden!), dan kon ik meteen ook de borders behandelen. De aaltjes werden met de post opgestuurd, keurig verpakt in noppenfolie met een ‘icepack’ zodat de beestjes koel bleven. De dosis kan men immers een twee weken in de koelkast bewaren. Mijn huisgenoten waren een beetje wantrouwig over het feit dat er 250 miljoen ‘wormen’ in de ijskast zaten ;-)

Vorig weekend ben ik met de gieter in de weer geweest. Nadien het gras en de bordes goed nat gehouden want de beestje gedijen best in een vochtige omgeving. Hellingman beschrijft het als volgt:
Nadat de nematoden zijn uitgezet, gaan ze actief op zoek naar keverlarven die aanwezig zijn in de wortelzone. De nematoden dringen deze larven door natuurlijke lichaamsopeningen of rechtstreeks via de lichaamswand binnen. Eens in de larve binnengedrongen komen bacteriën vrij die in symbiose leven met de nematoden. Deze bacteriën zetten gastheerweefsel om in producten die makkelijk door de nematoden op te nemen zijn. De nematoden vermenigvuldigen zich in de engerling en wanneer die ontbindt, verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Geïnfecteerde keverlarven of engerlingen verkleuren van wit-beige naar rood-bruin en het insect verslijmt waardoor het vaak moeilijk terug te vinden is. De eerste engerlingen kunnen na twee tot vier dagen reeds gedood worden.
Voor een goede werking is het belangrijk dat de vochtigheid van de bodem hoog is en dat de bodemtemperatuur niet daalt onder de 12°C gedurende vier weken na de behandeling.

Mijn goede gebuur Koen had meteen dezelfde dosis meebesteld, zodat we het probleem gezamenlijk kunnen aanpakken. Ik ben echt benieuwd of het zal werken. Goedkoop is het niet: de dosis die ik bestelde (voor 500 m2) kost verzendingskosten inclusief 103 euro. We zullen volgend jaar begin juni weten of de aaltjes hun werk hebben gedaan. I’ll keep you posted!7 Responses to “Bestrijding Engerlingen”

 1. Anonymous Says:

  Ik ben benieuwd of het helpt, bij ons zitten ook veel larven en dat is aan het gras te zien. Het is wel een dure methode, 103 EUR!
  Rudy

 2. Anonymous Says:

  beste lotgenoot, hebben de nematoden geholpen? Onze buurt kampt ook met dergelijk probleem
  Bertrand

 3. Karel Gonnissen Says:

  En we zijn nu in mei 2009! Kan je ons nu ook vertellen of het gelukt is????

  Bedankt
  Karel

 4. Anonymous Says:

  hallo ik heb ook deze nematoden gebruikt van hellingman.
  Bij mij heeft het goed gewerkt.
  Wij hadden er veel last van dat onze nieuwe beukenheg elke keer het leven liet Nu houdt hij het goed vol ,ik denk dank zij de nematoden

 5. Anonymous Says:

  Hoi,

  Vorig jaar behandeld met nematoden tegen engerlingen. Dit jaar weer hetzelfde probleem. Volgens mij gaat dit alleen werken als de gehele wijk deze bestrijdings methode gebruikt.

  Mvg

  Dennis

 6. Antoon Jaminé Says:

  Beste allemaal,
  Het is nu herfst 2009 en wij hebben na de behandeling nog altijd merkelijk minder engerlingen en junikevers. Onze buur Koen deed ook mee en dat heeft misschien geholpen.
  Als je tuin omgeven is door tuinen die ook aangetast zijn, is een gezamenlijke aanpak waarschijnlijk effectiever!

  Groeten,

  Antoon

 7. Nuyts Leo Says:

  Hallo allemaal,

  Zoals zo vele anderen zit ik al jaren met die duivelse engerlingen geplaagd.7 Jaar geleden stelde ik vast dat de wortels van mijn volledige gazon, +/- 150 M2 waren weggevreten.
  Men rade me toen aan het gazon te verwijderen en de oppevlakte gedurende 2 jaar onbegroeid te laten liggen.
  Wekelijks heb ik geharkt zodat er geen sprietje gras kon groeien.
  In mijn simpele redenering ging ik er vanuit dat de beestjes bij gebrek aan eten zouden oprotten of sterven van honger.
  Na 2 jaar heb ik dan opnieuw graszoden gelegd en ik heb 2 jaar kunnen genieten van een mooi groen gazonnetje.
  September vorig jaar zag ik opnieuw verkleurde plekken in mijn gazon.Wanneer ik enkele zoden losstak vondt ik weer van die duivelse larven. Ik ben naar een tuincenter gegaan waar men mij aanrade het gazon te behandelen met “Perfekthion S” van Bayer.
  Perfekthion is een vloeibaar chemisch produkt.
  Verdund met water dient men hiermee het gazon regelmatig en overvloedig te besproeien (gieter).
  Na 2 maanden had ik terug een mooie groene gazon.
  Ik was terug een gelukkige tuinier, afgezien van het feit dat ik principieel ook geen voorstander ben van chemische produkten . Maar nood breekt wet.
  Maar mijn geluk was van korte duur.
  Voor de eerste sneeuw viel stond mijn gazon er nog mooi groen bij, inzoverre dat er al enkele dorpsgenoten mij kwamen vragen hoe het mij was geluk om mijn gazon terug picobello te krijgen.
  De sneeuw is nu weg en wat stel ik vast. Op verschillende plaatsen vertoont het gazon kale plekken. Het gras is op die plaatsen losgekomen en is volledig verkleurd.
  In alle documentatie lees ik dat de engerlingen gedurende de winter diep in de grond kruipen. Dus normaal kunnen zij niet aan de oorzaak liggen.
  Ik heb wel al enkele tijd gemerkt dat de kraaien mijn gazon regelmatig bezoeken.
  Zou het nu kunnen zijn dat door de behandeling met Perfekthion S de engerlingen zijn gedood en onder de graszode zijn blijven liggen en dat de kraaien hiernaar op zoek zijn gegaan ?
  Graag raad aan een hopeloze tuinier.

Leave a Reply