Lavendel stekken


Lavendelstruikjes gaan niet zo heel lang mee. Na een 7-tal jaren ‘verhouten’ ze waardoor de bloei merkelijk minder wordt. Dus regelmatig vernieuwen is de boodschap; men kan natuurlijk nieuwe plantjes van 1 of 2 jaar kopen, maar daar betaal je toch al gauw 1,5 tot 2 euro voor. Even rekenen wat dit voor onze tuin betekent: de oprit en de kruidentuin, samen 25 meter lang, hebben een boord van lavendelstruikjes, 3 de strekkende meter en 2 dik. Dus ongeveer 150 plantjes brengt de kostprijs op 225 à 300 euro. Een dure grap als je het mij vraagt…

Vorige week heb ik 30 stekjes genomen op volgend voorjaar de kruidentuin mee af te boorden. Het was blijkbaar de hoogste tijd voor dit karweitje, afhankelijk van de bron die ik raadpleegde kan best gestekt worden vanaf 15 augustus tot 15 september.
De werkwijze wordt goed op de site van Tuinadvies beschreven.

De stekjes kunnen nu nog buiten in een schaduwrijke plek vertoeven. Laten overwinteren op een vorstvrije plaats, in de lente laten afharden en uitplanten.

Ik ben benieuwd of het lukt en hou jullie op de hoogte.Leave a Reply