Bomen in de tuin


We zijn gek op bomen, maar het aantal dat je kan aanplanten hangt natuurlijk af van de soort en de beschikbare oppervlakte.
Vorig jaar hebben we er vier verschillende geplant:

Campestre ‘Elsrijk of Spaanse Aak
Tilia platyphyllos of zomerlinde
Prunus Amanogawa, een ranke sierkerselaar
Carpinus betulus fastigata, haagbeuk

Zoals ik een paar post geleden schreef gaat in november de catalpa tegen de vlakte en wordt hij vervangen door een liriodendron tulipifera.
Hilde wou reeds lang een liquidambar of amberboom in de tuin, maar we hadden er nog geen geschikte plaats voor gevonden. Dat hebben we nu wel, voor het grote raam van het bureau. Twee redenen: we zullen dan een goed uitzicht hebben op onze mooie boom en belangrijker, de boom zal voor schaduw zorgen op de raampartij in de zomermaanden. Het kan in deze ruimte wel warm worden tijdens zomer.

De amberboom is bekend om het mooi gevormde blad, dat wat op dat van een esdoorn lijkt.
Het blad is echter dieper ingesneden dan dat van een esdoorn en staat op een heel lange steel. De randen van het blad zijn gezaagd. Het allermooiste is de herfstkleur: fel goudgeel of dieprood tot purperrood, vandaar de benaming amberboom.

Een liquidambar is niet bepaald een vlugge groeier, na tien jaar ongeveer zes meter. Daar we geen piepkuikens meer zijn zullen we een vrij grote boom zoeken.
Vervolg in november of decemberLeave a Reply