Bomen snoeien vol 1


In de winter worden traditioneel veel bomen gekortwiekt. Men kan zich echter de vraag stellen, is dit altijd nodig?
Waarom zou men een boom snoeien?

Jonge bomen kan men een goed takkengestel geven om een evenwichtige kruin te bekomen. Elkaar kruisende en naar binnen groeiende takken worden daarom weggenomen. Een gulden regel hierbij: als een tak wegmoet, doe het dan zou vlug mogelijk dan is de wonde kleiner en verliest de boom minder energie bij het helen van die wonde.

Bij het verplanten van een boom kort men de takken ook wat in zodat ze meer in proportie zijn met het wortelsysteem dat bij het uitspitten van de wortelkluit ook wat verkleind wordt.

Vormsnoei: bij geknotte bomen worden in het vroege voorjaar alle takken weggenomen. Maar zoals jullie weten heb ik een gloeiende hekel aan al de eindeloze rijen bolboompjes. Als die catalpa’s en accacia’s, dakplatanen en leilinden: weg ermee. Ze getuigen van een door de tuinarchitect en tuincentrum opgelegde kneuterigheid die een kleinburgerlijke spruitjeslucht uitwasemt.Leave a Reply