Bomen snoeien vol 2


Dus, behalve in de vorige post beschreven gevallen, waarom zou men een boom snoeien?

Hij is te groot geworden. Ok, wat is te groot? Beter gezegd, voor de plaats waar de boom staat is hij te groot: te dicht bij de woning, te dicht bij de buren, te dicht bij de planten border waar ie alle zon wegneemt.
Moraal van het verhaal, bezint vooraleer gij begint.
Een typisch voorbeeld is het “halve berkensyndroom”. In de jaren zeventig, tachtig was het mode om drie berkjes in de voortuin te planten. Na tien, twintig jaar blijken die schattige berkjes uit de kluiten gewassen bomen van twintig meter hoog te zijn, die over de schutting van de buren hangen, die tegen het dak aanschuren enz. Via een “professional” wordt de kettingzaag bovengehaald en het resultaat is dan meestal een drietal stompen die na een paar jaar afsterven.
Kijk dus na hoe ver je van de scheidingslijn van de buren moet blijven, gaat de boom geen schaduw werpen in de tuin van de buren enz… Die kan veel ellende en uitgaven voorkomen.

Sommige bomen kunnen wat ouderdomskwaaltjes vertonen en dan is een verjongingssnoei aangewezen om een evenwichtige kruin te bekomen of te behouden. Kijk goed uit wie je hiervoor inschakelt, want er zijn veel “boomdokters” op pad die je boom onherroepelijk om zeep helpen.

Als een boom een gevaar wordt voor de woning of de openbare weg moet ie natuurlijk worden gerooid, zoals mijn schoonbroer Luc kan getuigen, voorkomen is beter dan puin ruimen..

Maar in de meeste gevallen geldt de regel: laat een volwassen boom met rust!!One Response to “Bomen snoeien vol 2”

  1. Anonymous Says:

    Indeed! Bezint voor je begint, of hoe ging dat ook weer? …. Fijn te kunnen genieten van een volgroeide, uit de kluiten gewassen boom, zonder al te veel drastische ingrepen!

    Hilde

Leave a Reply