Wanneer vogels voederen


Een maand geleden zag ik in ‘Eurotuin’ een folder liggen van de Vogelbescherming over het voederen van vogels. Bleek een folder te zijn van de Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Vivara, een firma die o.a.. vogelvoeder verkoopt, zaadnetjes, vetbollen enz.

Groot was mijn verbazing toen ik las dat het goed en nuttig is om vogels het ganse jaar door te voeren! Dit is foute informatie die alleen tot doel heeft de verkoop van vogelvoeder te vergroten. In maart stopt men best met het voederen omdat de jongen (ook die van zangvogels) grootgebracht worden met rupsen, spinnen en insecten. Hun maag is op jonge leeftijd nog niet klaar om nootjes en vet te verteren. Dus bijvoederen in deze periode kan nefaste gevolgen hebben.

Ik schreef volgende mail naar ‘Vogelbescherming Vlaanderen vzw’:

Geachte,

Vorig weekend was ik in het tuincenter Eurotuin en zag daar naast vetbollen en zaadmixen een folder liggen “Meer vogels in uw tuin”.
Blijkt een uitgave van Vivara, een producent van vogelvoeders, in samenwerking met de Vogelbescherming Nederland.
In deze folder staan manifest foute beweringen, o.a.. in de rubriek ‘Wanneer voeren’: “Door het jaarrond voeren van vogels vergroot u in de wintermaanden de overlevingskans; daarnaast kunnen vogels in het voorjaar meer jongen groot brengen, kunnen zwakke vogels aansterken en hun legsel uitbroeden” enz.
Ik heb altijd geleerd, lang geleden in de ‘Wielewaal’ reeds, dat voederen alleen zin heeft in de koude wintermaanden en dat voederen van vet in de lente zelfs gevaarlijk voor de jongen kan zijn!

Onbegrijpelijk dat de Vogelbescherming Nederland voor de commercie haar naam verbind aan zo’n folder.
Misschien toch aangewezen om via uw kanalen een waarschuwing te lanceren zodat nietsvermoedende vogelamateurs te weten komen dat de info van de folder fout is.

Met vriendelijke groeten,

Meer dan een maand later kreeg ik het antwoord hieronder:

Beste Antoon,

Hartelijk dank voor uw mailtje. Vogelbescherming Vlaanderen heeft dezelfde mening als u ivm met het voederen van vogels. In bijlage bezorg ik u een folder waarin beschreven wordt wat wij de mensen aanraden wanneer zij vogels willen voeren.

Wij werken ook nauw samen met de firma Vivara en zij zijn ook op de hoogte van onze mening. In de toekomst zullen in tuincentra en andere winkels in Vlaanderen waar er producten verkocht worden van Vivara folders liggen van Vogelbescherming Vlaanderen i.p.v. Vogelbescherming Nederland. Wij kunnen uiteraard niet vermijden dat deze firma zelf ander informatie verspreidt. Zij baseren zich op een onderzoek dat gevoerd is in Engeland waaruit bleek dat het doorvoeren van vogels in lente en zomer geen nefaste gevolgen heeft. Naast dit ene item waarover we het oneens zijn, doet de firma Vivara heel wat goede zaken voor vogels en andere wilde dieren waardoor wij onze samenwerking verder uitbouwen.

Met vriendelijke groeten,
__________________________________________

Katrien Philips
Beleidsmedewerker

Dus we agree that we don’t agree. Of hoe de commercie toch onmisbaar blijkt te zijn bij vzw’s met nobele bedoelingen, zelfs als die samenwerking indruist tegen het basisprincipe van de vereniging: vogels beschermen.
De folder die Katrien Philips mailde neemt wel een duidelijk standpunt in: vogels voederen in de lente is not done!2 Responses to “Wanneer vogels voederen”

 1. Anonymous Says:

  Zulke verenigingen hebben blijkbaar een partner nodig die ook financiƫle steun geeft.
  Maar misschien zijn vogelliefhebbers wel wijs genoeg om in de lente niet te voederen!
  Filip

 2. Anonymous Says:

  Jammer dat de vogelbescherming ook schrijft over het hele jaar voeren.Het verbaasd mij ,omdat de vogelbescherming nederland dat op hun site wel beschrijven dat men het hele jaar door mag voeren.
  Ik vind dit raar,dat ze nu een andere mening erover hebben.Want dan kloppen de gegevens op de eigen site van de vogelbescherming nederland ook niet.

Leave a Reply