Bladluizen bestrijden


Nu planten jonge scheuten en frisse blaadjes krijgen, zijn ze in aantocht: bladluizen.
Je hebt ze in allerlei soorten, maten en kleuren: groen, bruin, geel of zwart… welkom zijn ze meestal niet. Hoe krijg je ze op een milieuvriendelijke manier je plant uit?

Bladluizen

Water
Veel luizen verdwijnen door de planten (onder de kraan) gewoon met water schoon te spoelen, je sproeit ze met honderden en soms duizenden tegelijk van je plant af.

Natuurzeep
Een oplossing met natuurzeep helpt enkele dagen. Ook wel als aanvulling op het bekende mengsel met spiritus (half water, half spiritus en enkele druppels afwasmiddel). Goed nieuws voor vruchtdragende planten: je kunt ze na zo’n besproeiing gerust eten, mits je ze goed afspoelt.

Tabak
In dit geval schaadt tabak niet (hoewel je niet wilt sproeien met kinderen in de buurt). Het recept: Leg de inhoud van een pakje tabak in een halve emmer water, laat het een dagje trekken. Zeven en met dit aftreksel sproeien. Stinkt wel!

Oost Indische Kers
Plaats een Oost Indische Kers bij je planten en de (zwarte) bladluizen gaan dáárnaartoe.

Afrikaantjes
De geur daarvan trekt zweefvliegen aan die graag bladluizen eten. Ook goudsbloem wordt hiervoor vaak genoemd.

Insecten
Insecten die bladluizen eten zoals Lieveheersbeestjes (vooral de larven), Galmuggen en Roofkevers bestel je gewoon in een doosje bij het tuincentrum.

Lieveheersb

Uien
Het recept: een pond uien in parten een half uurtje in een halve liter water laten staan en met het aftreksel de planten besproeien. Niet alleen door bladluizen maar ook door ander ongedierte niet erg gewaardeerd. Handig als je niets anders bij de hand hebt.

Banaan
Een bananenschil tussen je planten leggen is een gek gezicht, maar het helpt echt. Briljant!

Of natuurlijk ‘vriendelijke’ producten uit de winkel
Pirimor, Plantschoon (EcoStyle) en HGX spray worden door veel tuin- en milieuliefhebbers genoemd als middelen die alleen de te verdelgen insecten aantasten en de rest ongemoeid laten.One Response to “Bladluizen bestrijden”

  1. Anonymous Says:

    Thuis bestreden mijn ouders bladluizen met gier van brandnetels. Neters in heet water gooien en een paar dagen laten trekken. Stinkt geweldig, maar het zou wel effectief zijn?

    Koen

Leave a Reply